U petak, 02. kolovoza na romskom groblju Uštica u Spomen području Jasenovac održana je komemoracija za sve romske žrtve Porajmosa, holokausta, iz vremena Drugog svjetskog rata. Na cijelom području nekadašnjeg ustaškog logora za vrijeme tzv. NDH evidentirana su imena 16.173 ubijenih Roma, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći. Od toga broja 5608 je djece. Najviše žrtava zabilježeno je u ljeto 1942. godine. Ovaj datum odabran je prema dogadjaju iz 1944. godine kada je u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno 2897 Roma, a Vijeće Europe je odredilo da se taj dan posvuda obilježava kao sjećanje na romske žrtve. U svijetu je za vrijeme Drugog svjetskog rata postojalo oko 500 logora samo za Rome.

Glavni organizator komemoracije je Romsko nacionalno vijeće, a njegov predsjednik Veljko Kajtazi zastupnik je 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru. U prigodnom govoru Kajtazi je spomenuo da je na komemoraciju stiglo 17 autobusa iz svih krajeva Hrvatske, a došli su i predstavnici romskih udruga iz Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije. Kajtazi smatra da bi postojeći memorijalni muzej u Jasenovcu trebao puno snažnije nego je to sada slučaj potsjećati na brutalnost ustaša koji su na ovom mjestu proveli genocid. Kako od objekata logora nisu sačuvani nikakvi ostaci Kajtazi drži da bi muzej trebao ispričati strašnu priču o četiri godine mučenja i ubijanja, pokazati sredstva i metode ubijanja i prikazati neljudske uvjete života: “Jasenovac je mjesto koje mora biti opomena ljudima ove zemlje, ljudima naše regije ali i ljudima cijele Europe i svijeta.Opomena da se više nikada ne dopusti genocid.”

Po podacima Kajtazija upravo kod Roma je najveća razlika izmedju procjena o stvarno stradalima i onih čija su imena utvrdjena. Koliki su razmjeri genocida bili govori i podatak da je prema popisu stanovništva iz 1948. godine na području sadašnje Hrvatske živjelo samo 405 Roma. Kajtazi je na kraju poručio: “Naša je dužnost da učinimo sve što je u našoj moći da se na ovom mjestu podigne dostojan spomenik, da se ovo groblje i njegova okolina dostojno uredi i da ovo bude mjesto gdje ćemo odati poštu stradalim Romima ali i učiti o njihovoj žrtvi.”

Skupu su se još obratili  gradonačelnik grada Zagreba g. Milan Bandić, predsjednik Savjeta na nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora g. Jozo Radoš, izaslanik predsjednika Republike Srbije g. Dragoljub Acković, zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije g. Srđan Šain.

Nakon govora održane su molitve za žrtve pravoslavne, islamske i katoličke vjere, a učenje Fatihe i Jasenovačke dove predvodio je glavni imam Alem ef. Crnkić koji je došao u društvu predsjednika Medžlisa IZ-e Sisak h. Abdurahmana Harčevića. Ovo je druga godina održavanja Komemoracije za romske žrtve u Jasenovcu.

U Koncentracijskom logoru Jasenovac ubijeno je 1 128 pripadnika islamske vjere od čega je 52 djece, 897 muških i 179 ženskih osoba.

(medzlis-sisak.net)