Na poziv predsjednika Islamskog znanstvenog kongresa dr. Muhjuddina bin Muhameda El-Awame da sudjeluje na Drugom islamskom znanstvenom kongresu u periodu od 16. – 21. 01. 2014., ovoga puta u Južnoafričkoj republici točnije u Johannesburgu, muftija se sa zadovoljstvom odazvao te sudjelovao na istom. U pozdravnom obraćanju dr. Muhjuddin El-Awame naglasio je nekoliko specifičnosti ovog Kongresa. Između ostalog: -           održava se u Južnoafričkoj Republici gdje živi dva milijuna muslimana od ukupno pedeset milijuna stanovnika, -          Sudjeluju  84 zemlje sai oko 600 sudionika uglavnom vjerskih i znanstvenih autoriteta današnjice. Svoju pozornost Kongres je usmjerio uglavnom u tri pravca:
  1. Stanje i položaj muslimanskih manjina danas u svijetu te nužnost razvijanja fiqha za manjine (Fiqhul-ekallijat),
  2. Različiti pristupi i tumagčenja islamskog vjerovanja ('akidi) i različiti pravci (mezahib) u praktičnoj primjeni islama i islamskoj pravnoj znanosti (fiqh) u okviru četiri priznate šerijatsko pravne škole (Ehli-s-sunnet vel džema'at),
  3. Sagledavanje stanja muslimana u Iraku, Siriji, Burmi i drugim zemljama gdje su muslimani životno ugroženi danas.
Temeljito pripremljeni referati ponudili su pravu sliku Ummeta danas. Dirljiva su bila svjedočenja mnogih predavača o stanju u svojim zemljama najčešće praćena suzama. Drugi Kongres usvojio je zajedničku izjavu u vidu deklaracije koju će uputiti svim relevantnim adresama zahtjevajući da se nešto konkretno poduzme u zaštiti svih onih koji su ugroženi, obespravljeni, protjerani, gladni, žedni i iznemogli bez obzira kojoj vjeri, naciji i svjetonazoru pripadali. Muftija dr. Hasanović se zahvalio na pozivu za sudjelovanje na ovom velikom Kongresu, pohvalio odabir tema, predavača te se zahvalio domaćinima na dobroj organizaciji, ljubaznosti i velikom hizmetu koji su pokazali. Istakao je: „Vrijedilo je putovati 13 sati avio leta kako bi se ovo čulo i bilo djelom ummetskog promišljanja danas. Spreman sam sudjelovati u radu i izvan njegova zasjedanja jer je to rad za opće dobro Ummeta, opće dobro cijelog čovječanstva.“ Predsjedništvo Kongresa naknadno će obavijestiti o mjestu i vremenu održavanja sljedećeg Kongresa. Prvi je bio u Istanbulu, a drugi u Johannesburgu.