U petak, 17.11.2017. godine predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, došao je u trodnevni radni posjet Medžlisu Islamske zajednice Split.
U pratnji muftije stigli su njegovi suradnici: mr. Nermin ef. Botonjić, tajnik Mešihata i šef kabineta muftije, Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za halal standard i pravnik Mešihata, Bermin Meškić pravnik Mešihata.
Posjet je započeo klanjanjem džume namaza koji je predvodio muftija Hasanović. U hutbi je naglasio važnost jedinstva i očuvanja svih vrijednosti koje Islamska zajednica baštini u Republici Hrvatskoj. Također je naglasio da je jedan od povoda posjeta MIZ Split, 500-ta hutba njihovog imama. Posebno je istakao da je svaka od tih hutbi odštampana i umnožena u vidu brošure kako bi bila dostupna onima koji nisu mogli prisustvovati džumi namazu.
Poslije džume namaza mufija je sa suradnicima proveo u razgovoru s domaćinima, Vahid ef. Hadžićem, glavnim imamom, Ševalom Tosunijem, predsjednikom Izvršnog odbora i Suadom Hadžić, muallimom/vjeroučiteljicom, i članovima, Aganom Žunićem, Jasminom Mehićem, Ismailom Šakirijem i Senadom Jašarevićem. Muftija je obišao prostorije mesdžida, kojom prigodom su domaćini sve što je do sada urađeno na planu uređenja mesdžida kao i na neke nedostatke koje trebaju u narednom periodu otkloniti.
Pored mnogobrojnih trodnevnih aktivnosti muftije i suradnika, posebno je važno istaći jedan od glavnih razloga posjeta MIZ Split, a to je obilazak i analiza vjeronaučnih procesa u tom medžlisu.
Naime, splitski medžlis je zbog dosadašnjih dobrih rezultata po pitanju vjeronauka izabran da, uz MIZ Rijeka, bude prvi u kojem će početi s primjenom novi program mektepske nastave.
Tim povodom, u nedjelju je muftija sa suradnicima prvo posjetio mektepsku učionicu u medžlisu u Dominisovoj ulici gdje je proveo dosta vremena prisustvujući nastavi za prvu grupu polaznika (I-IV r.) koju je vodila muallima Suada Hadžić. Razgovarao je s polaznicima, pitao ih i odgovarao na njihove upite. Tom prigodom je uručio i jedan simboličan poklon za muallimu za njen trud i postignuća u edukaciji najmlađih
Iza toga, prisustvovali su nastavi za stariji mektepski uzrast (V-VIII r.) koju je vodio Vahid ef. Muftija se obratio i ovoj grupi, ukazavši na bitne islamske smjernice u životu. Postavljao im je i određena pitanja te nagradio poklon knjigom najbolju polaznicu na malom natjecanju iz ispravnog redoslijeda uzimanja abdesta, Hatidžu Hadžić.
Muftija je ovom prigodom dodijelio prigodan poklon glavnom imamu, povodom njegovih 500 hutbi u MIZ Split.
Poslije podne namaza, uslijedilo je skupno fotografiranje svih prisutnih džematlija i polaznika vjeronauka. Pošto je poslije podne namaza bila nastava vjeronauka za srednjoškolce, muftija je želio da s njima posebno razgovara. Tu je prigodu iskoristio da istakne da su oni budućnost naše Zajednice ta da trebaju čuvati svoju vjeru i njene vrijednosti kao i da budu uzorni i uspješni članovi društva. Posebno je govorio o važnosti znanja i školovanja te kakve mogućnosti pruža Islamska zajednica na tom polju.
Ne skrivajući zadovoljstvo viđenim, muftija je s suradnicima završio svoj posjet MIZ Split, uputivši se u Zagreb gdje ga već sutradan čekaju mnogobrojni radni zadatci i obveze. Vahid ef. Hadžić