Medžlis Islamske zajednice Karlovac organizirao je  30. rujna 2017. obilježavanje Nove 1439. hidžretske godine u Maljevcu ispred mesdžida. Taj dan je ujedno i Dan ašure, 10. muharrem 1439. hidžretske godine. Program su nazočili džematlije iz sva tri džemata (Maljevac, Bogovolja i Karlovac) kao i susjedi pripadnici drugih konfesija i nacionalnosti.

Hidžra je preseljenje muslimana (seoba) iz Mekke u Medinu 622. godine koja je uzeta za početak računanja muslimanskog kalendara. Muslimani su izbjegli iz Mekke, a dočekali su ih i spasili prijatelji u Medini s kojima su se pobratimili. Ujedno su evocirana sjećanja na 1991. godinu kada je preko 20 000 Hrvata (Cetingrad, Slunj, Vojnić, Rakovica, Saborsko, Plaški, Plitvička Jezera) činilo hidžru i spasili se u bošnjačkim domovima krajiških općina Cazin, Velika Kladuša i Bihać u Bosni i Hercegovini. U to vrijeme bio je blokiran teritorij do Karlovca. Udomljavanjem svojih prekograničnih susjeda spriječena je velika tragedija koja je spremana ovom kraju. Tim činom spašavanja, a inspirirani upravo Poslanikovim hidžrom, muslimani (Bošnjaci) su bili pomagači (ensarije) dok su katolici (Hrvati) bili prognani (muhadžiri). Hidžra iz 622. godine i hidžra 1991. godine je po mnogo čemu slična te se ovaj događaj ne smije nikada zaboraviti. Stoga su ovi događaje obilježeni 30. rujna 2017. godine kao središnji događaj u Medžlisu Islamske zajednice Karlovac upravo u Maljevcu koji je na samoj granici s BiH.

Novogodišnju hidžretsku poruku uputio je Admir ef. Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac. Tu su bili i predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnatelji obrazovnih ustanova te predstavnici drugih vjerskih zajednica i osobe iz javnog života.

Učenicima koji pohađaju islamski vjeronauk u školama i mektebima podijeljeni su novogodišnji paketići, a počasšćeni su i svi prisutni.

Gosti na obilježavanju Nove 1439. hidžretske godine bili su: - Župan SMŽ Ivo Žinić - Zamjenica župana Karlovačke županije Dr. Vesna Hajsan Dolinar - Gradonačelnik Slunja Jure Katić - Načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić i zamjenik Ivica Kireta - Pomoćnik gradonačelnika Grada Cazina Jusuf Barjaktarević - Zamjenik načelnice Općine Cetingrad Osman Mušić - Ravnatelj Opće bolnice Karlovac prim. dr.sc. Ervin Jančić - Načelnik postaje granične policije Maljevac Željko Magdić

Učenici islamskog vjeronauka rekli su nekoliko bitnih stvari vezano za hidžru, a nastupio je i KUD bošnjačke zajednice Preporod iz Busovače.

Osim gostiju nazočnima su se obratili i profesor Abdulah Imširević i domaćin skupa Admir efendija Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac.

http://www.youtube.com/watch?v=rThCmohIusU&app=desktophttp://www.youtube.com/watch?v=hp-jYus21gI http://www.youtube.com/watch?v=CQbP-v4clYc&app=desktop http://www.youtube.com/watch?v=2tHPw3cPrzE&t=6s