U subotu 7.9.2013./1.11.1434. održana je 7. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Predsjednik Mešihata i muftija dr. Aziz ef. Hasanović otvorio je sjednicu učenjem sure Jasin za sve merhume koji su bili članovi Mešihata i Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj kao i za one koji su dali doprinos razvoju Islamske zajednice. Potom je muftija iznio pregled događanja između dvije sjednice, u kojemu nije manjkalo raznovrsnosti u aktivnostima, od suočavanja sa svakodnevnim izazovima unutar Zajednice, do posjeta, putovanja, prijema visokih zvaničnika, medijskih nastupa te susreta po raznim osnovama na svim razinama.

Budući da je mjesec ramazan iza nas, posebna pozornost posvećena je analizi podataka zabilježenih za vrijeme ovog mubarek mjeseca. Razmatrana je posjećenost u džamijama i mesdžidima za vrijeme obavljanja zajedničkih molitvi i drugih ibadeta, kao i održane aktivnosti, programi i sadržaji, posjeti te rezultati prikupljenog zekata i sadekatu-l-fitra. Ustanovljeno je da zbog kasnog obavljanja teravih-namaza, u ukupnom zbroju, manji broj džematlija nije bio u mogućnosti dolaziti na zajedničko obavljanje. U nekim medžlisima je zabilježen pad posjećenosti, u nekima povećanje, dok je u nekoliko medžlisa zadržana razina posjećenosti u odnosu na prethodne godine. Međutim, kao opterećujuća okolnost u pojedinim medžlisima, a prema podacima s terena, navedeno je obavljanje 20 rekata, budući da u gradovima postoji samo po jedno mjesto za obavljanje teravih-namaza, a što su gradovi veći, vrijeme potrebno za obavljanje molitve se produžuje što opet mnogima u radnom odnosu predstavlja poteškoću. U turističkim središtima, zbog ljetne sezone, zabilježen je pad posjeta zbog angažmana članova na raznim poslovima u vrijeme trajanja iste. Utvrđen je blagi pad uplate sadekatu-l-fitra u odnosu na proteklu godinu, što je dijelom rezultatom što je ramazan ove godine bio u jeku godišnjih odmora te su brojne uplate bile u mjestima izvan R. Hrvatske.

Razmatrano je i pitanje mezarja u Đakovu koje je ustanovljeno za vrijeme rata, a u kojemu su ukopavane izbjeglice koje su u to vrijeme bile smještene u obližnjim Gašincima. Kako se proteklih 14 godina nije ništa definiralo u svezi s ovim mezarjem, pokrenuta je inicijativa za rješavanje statusa istog. U navedenom mezarju u Đakovu ukopan je veliki broj ljudi, mnogi su po oslobođenju rodnih mjesta i završetku rata, ekshumirani i preseljeni, a danas ih je ostalo ukopano oko 150.

Donesene su i dvije odluke o službenicima unutar naše zajednice. Svoj mandat na raspolaganje Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj stavio je glavni imam u Medžlisu Gunja Idriz ef. Bešić koji se na prošlim lokalnim izborima kandidirao te je izabran na mjesto donačelnika Općine Gunja. Sukladno Uredbi o nespojivosti dužnosti i sprečavanju interesa u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj u kojoj stoji u članku 7: „Dužnosnik se isto tako mora uzdržavati od sudjelovanja u aktivnostima političkih stranaka i udruga koje imaju javni karakter.„ Mešihat je donio odluku da se rješenje o imenovanju Idriz ef. Bešića o obnašanju dužnosti glavnog imama u Medžlisu Islamske zajednice Gunja stavlja van snage za vrijeme trajanja političke aktivnosti. Druga odluka donesena je u cilju reguliranja pozicije pomoćnika predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj za pravne i imovinske poslove. Ustanovljeno je da, po istom osnovu kao i u slučaju Idriz ef. Bešića, g. Mirsad Srebreniković se razrješuje s dužnosti pomoćnika predsjednika Mešihata za pravne i imovinske poslove, a nastavit će ubuduće obavljati poslove pravnika Mešihata. Mešihat se zahvalio Adem ef. Smajiću na dosadašnjem angažmanu i pomoći u organiziranju vjerskog života u Crikvenici za vrijeme trajanja izgradnje Islamskog centra u Rijeci. Budući da je Islamski centar izgrađen i da je prestala potreba za daljnjim angažmanom, Mešihat Islamske zajednice se zahvalio Adem ef. Smajiću na doprinosu i poželio mu dugu, mirnu i zdravljem ispunjenu mirovinu.

Uz navedene odluke utvrđen je datum svečanog otvaranja renomiranog objekta u Varaždinu, usvojena je informacija o zaključenom računu s GP Krk za izgradnju Islamskog centra u Rijeci, usvojen je vjeronaučni kalendar za 2013./2014. godinu koji je pripremio Mevludi ef. Arslani, usvojene su informacije o početku školske godine kao i o upisima u Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića, te o održavanju 20. europskog natjecanja učača Kur'ana. Donesena je odluka prema kojoj će se prijenos svečanosti povodom Kurban-bajrama ove godine organizirati u Islamskom centru u Rijeci. Također, usvojena je informacija da je Nermina Ahmetović imenovana za zamjenu m. Mineli Omanović u Puli za vrijeme trajanja porodiljskog dopusta. Razmatrana je i tužba sina Dušana Džamonja, Fedora Džamonje u svezi s autorskim pravima i prezentacije Islamskog centra u Rijeci. Primljena je i informacija o održanom susretu s  gradskim poglavarstvom Siska, a u svezi dokumentacije za Islamski centar u Sisku.