U organizaciji Fakulteta političkih znanosti, Centra za međunarodne i sigurnosne studije i Zaklade Friedrich Ebert, na Brijunima dana 22. svibnja 2016. održana je Tematska rasprava pod nazivom Migracijska/izbjeglička kriza u Europi, na kojoj je ispred Islamske zajednice u Hrvatskoj sudjelovao pravnik Mešihata Bermin Meškić.

Moderatorica tematske rasprave bila je gđa Ružica Jakešević sa Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Direktor Zaklade dr. Max Brändle, Zaklada Friedrich Ebert je održao uvodno predavanje, te  prof. dr. Siniša Tatalović sa Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Prikaz izbjegličke i migracijske krize po zemljama dao je g. Thomas Harte iz misije OESS-a u Skopju (Makedonija), zatim su govorili g. Vladimir Vuletić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Beogradu (Srbija), g. Robert Mikac (Hrvatska), te Goran Lukić, Savez samostalnih sindikata Slovenije  (Slovenija).

Nakon rasprave predstavljeni su Zaključci rada radne skupine „Izbjeglička/migracijska kriza i politike rješavanja - Europski i regionalni kontekst migracijske/izbjegličke krize“.

Zaključci s tematske rasprave dostavit će se donositeljima političkih odluka u Republici Hrvatskoj i šire.