U sklopu manifestacije “Kutinsko ljeto”, u petak, 08. srpnja 2016. održana je po prvi put Bošnjačka večer i razgovor o islamu u Kutini.

Dio je to inicijative njezinog gradonačelnika, Andrije Rudića, čovjeka otvorenog srca, širokih pogleda i dobre duše za sve ljude dobre volje koji je želio jednu večer pokloniti svojim prijateljima Bošnjacima, muslimanima ali i senzibilizirati kutinske sugrađane za bogato nasljeđe, vjeru, kulturu i tradiciju njihovih prijatelja Bošnjaka koji generacijama žive u Kutini.

Bila je to prilika, prema riječima glavnog imama, da se potrebna pažnja i pozornost iz Siska usmjeri i u druge gradove gdje živi respektabilan broj kutinskih muslimana, većinom i onih obitelji koji participiraju kroz članstvo u Islamskoj zajednici.

Bošnjačka večer održana je baš na način kako joj to i priliči, u otvorenoj bašči caffe bar-a “Baccus” vlasnika Sulejmana Mrkića koja je ambijentalno bila ukrašena u bosanskom stilu, prostrtim tradicionalnim ćilimom, nezaobilaznim fildžanima, džezvom ali i mnogim drugim detaljima koji su prisutne vratili u nekadašnja vremena.

Za potpuni doživljaj potrudili su se i članovi BKUD “Nur” iz Siska koji su ovu večer oplemenili i ukrasili tradicionalnim narodnim nošnjama ali i pjesmom sevdalinkom u izvedbi Zijada Fuke i njegovog benda te mladog i talentiranog Pavla Anića koji uvijek pokupi najviše ovacija i dojmova.

Tijekom Bošnjačke večeri, održan je razgovor o islamu sa glavnim imamom Alem ef. Crnkićem, a moderator je bio gradonačelnik Kutine Andrija Rudić. Bio je to prijateljski, opušteni razgovor kroz koji su se prisutni mogli upoznati sa glavnim odlikama islama kroz njegove temeljne islamske dužnosti, sa posebnim osvrtom na prethodni Ramazan i njegovu ulogu u životu muslimana te na Bajram i običaje u vezi njega.

Bila je to iznimna prilika da građani grada Kutine, na najbolji način dobiju sliku jedne večeri o islamu, ali i o bošnjačkoj kulturi, tradiciji i nasljeđu.

Svi su iskazali zadovoljstvo ovakvom večeri sa željom da se nastavi i ubuduće, a posebna zahvalnost pripada nekoliko obitelji u Kutini koji su se potrudili da pripreme i dio bosanskih gastronomskih delicija i slastica, a među njima je svakako obitelj Mudrov.

Čestitamo Gradu Kutini na čelu sa gradonačelnikom na ovakvoj inicijativi i organizatorstvu te svim obiteljima koji su se potrudili da ova večer ostane trajno u sjećanju.