PODRAVKA S HALAL-SRCEM!

Halal-certifikati se šire Hrvatskom kao dobrota, što bi imalo značiti da se dio hrvatskih poduzeća odlučio za izvoz na danas najveće i najbogatije tržište u svijetu – u islamske zemlje. Što zapravo i ne čudi ako znamo za nekad vrlo jaku prehrambenu industriju u negdašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj koja je svojim proizvodima bila vrlo konkurentna u cijelom svijetu, a sad je gotovo zanemariva.

Selo i poljoprivreda sustavno se uništavalo, pa smo hranu počeli uvoziti u doista velikim količinama. Sad, kad su se počele topiti sve državne rezerve i kad nam prijeti stečaj Države, hrvatski prehrambeni i turistički proizvođači preusmjerili se prema muslimanskom tržištu u svijetu. Ponajprije zato što ne mogu konkurirati jeftinoj GM ishrani na zapadnom tržištu. Naravno, GM ne prolazi na islamskom tržištu, pa se hrvatski proizvođači preusmjeravaju na to tržište koje kupuje isključivo halal proizvode.

Islamska zajednica Hrvatske odavno je uočila mogućnosti koje se halal-proizvodnjom pruža Republici Hrvatskoj i svim njenim proizvođačima hrane. Zato je prije nekoliko godina osnovala firmu, Centar za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu. Ja bih rekao – Zavod.

Centrom je svojedobno rukovodio današnji muftija, dr. sc. Aziz ef. Hasanović. Nakon što je dr. sc. Hasanović izabran za muftiju, Centrom upravlja njegov tadašnji zamjenik, Aldin Dugonjić. I to jako dobro. Od onih skromnih početaka, njih su dvojica svojim radom uzdigli firmu u značajan znanstveni halal-subjekt. Tijekom godina održali su brojne seminare na kojima su informirali proizvođače hrane na sve mogućnosti koje im pruža Halal-certifikat. Ravnatelj Zavoda, neka mi bude dopušteno da tako kažem, Aldin Dugonjić, voli u svojim stručnim predavanjima reći da se diljem svijeta čak 70 posto islamske zajednice hrani u skladu s Halal standardom, a svjetsko halal tržište čini populacija od 1,6 milijardi muslimana. Dodijeljeni certifikati vrijede za čitav svijet, a proizvodi koji nose Halal-certifikat često se provjeravaju od strane stručnjaka za halal proizvodnju Centra.

Dakako, halal-kvaliteta se ne primjenjuje samo na tržištu hrane, nego i na drugim tržištima. Recimo na tržištu kozmetike. Naši su stručnjaci pokazali i dokazali da se mnogi proizvodi u kozmetičkoj industriji izrađuju nedopuštenim materijalima, pa se i tu otvaraju velika i široka vrata našim proizvođačima kozmetike.

Posljednjih godina Svjetska turistička zajednica ustanovila je da muslimani pripadaju najvećim turističkim potrošačima, pa su se mnoge zemlje, u svojim turističkim porukama, okrenule prema islamskim zemljama. Turisti iz tih zemalja doista imaju i znaju trošiti, ali imaju i stanovite zahtjeve u pogledu prehrane, stanovanja itd.

Hoće halal!

To su shvatile mnoge turističke zemlje, a i Republika Hrvatska jedna je od njih. Stoga našem Centru pristiže sve više zahtijeva za Halal-certifikatom od turističkih zajednica, hotela i drugih odmarališta.

 Ja sam, proteklih nekoliko mjeseci, u više prilika pisao o Centru. Ponajviše za ramazana, kad sam pratio iftare koje je Centar organizirao za naše vjernike u nekoliko džemata. Poslije svakog iftara, a prije teravih-namaza, održavana su predavanja o halal-proizvodnji i halal-proizvodima. Sve je bilo savršeno organizirano, a svi oni koji su dolazili na te iftare bili su više nego zadovoljni. Lijepo su i dobro iftarili, a imali su što i naučiti. Ja sam doista bio zadivljen kad sam shvatio da su oni koji su iftarili više pažnje pokazivali za predavanja nego za hranu, koja je, nota bene, bila izvrsno i halal pripremljena od proizvoda naših hrvatskih halal-partnera.

Nedavno sam, u srijedu 10. rujna 2014., bio na dodjeli Halal-certifikata u Koprivnici, u Podravkinom rekreacijskom centru. Valja mi reći da sam prije četrdesetak godina bio i na svečanom otvaranju tog Centra. A valja mi i reći da je cijela Podravina, pa i šire, živjela od Podravke, jer sve što bi vrijedni Podravci proizvodili na svojoj zemlji Podravka je kupovala. Sve one lijepe i uredne kuće, sve one plodne oranice i njegovani rodni voćnjaci… ama baš sve… djelo su suradnje Podravke sa stanovnicima Podravine.

Zato mi je bilo drago kad me Aldin Dugonjić pozvao da prisustvujem dodjeli nova tri Halal-certifikata Podravkinim proizvodima. Najviše sam se začudio kad je naša  najpoznatija klijet (kućica ili koliba u vinogradu), Podravska klet, zatražila i dobila Halal-certifikat, pogotovo što sam znao da je Podravska klet dugo živjela od drugih, hajd' da kažem – haram-proizvoda. Klijet podrazumijeva vino itd, a to je nama muslimanima zabranjeno konzumirati.

Međutim, kad mi je gospodin Davor Švarc, izvršni direktor sektora Tržište Zapadne Europe i prekooceanskih zemalja, rastumačio neke od bitnih promjena proizvodne i prodajne politike Podravke, shvatio sam i zašto je Podravska klet prešla među halal proizvođače i ponuđače.

U Koprivnici mi je, kao uvijek do sada, bilo vrlo ugodno. Ugodni ljudi – ugodno druženje, pa i doista ukusno i znalački pripremljen prvi halal-ručak u povijesti Podravske kleti.

Delegacija našega Centra, predvođena ravnateljem Aldinom Dugonjićem i glavnim varaždinskim imamom, Abdulahom ef. Imširovićem, predala je Certifikate, osim Podravskoj kleti, kao prvom ugostiteljskom objektu u tom dijelu Republike Hrvatske, još i nekim proizvodima iz Podravkinog asortimana. Nakon što su u svibnju Halal certifikati dodijeljeni četirima tvornicama – Tvornici juha i Vegete, Dječjoj hrani i kremnim namazima, Voću i Kalniku – nositelj Halal-certifikata sada je postala i Tvornica Koktel-peciva, dok je Tvornica juha i Vegete dodatno certificirala još 57 proizvoda.

Sad Podravka ima respektabilan broj halal-proizvoda; danas Halal- certifikate nosi 230 Podravkinih proizvoda.

Kad sam čuo sve te brojke, postalo mi je jasnije kamo smjera Podravka: u novu (staru) budućnost, kad je Podravka, kao san njenih osnivača Franje i Pavla Gažija, živjela i sreći i radosti sa svojim radnicima i sa svim Podravcima. Tada sam u jedan davni tekst o Koprivnici i naslovio parafrazom šlagera Gabi Novak – GAŽI/GAŽI, SRCE NAŠE!

Njihov je zaštitni znak bio Pijevac Ivana Generalića i Srce svih Podravaca, kao što je to i sada.

Dao im Allah Darežljivi da što prije dožive ta vremena.

A sad pogledajte fotografije s događaja o kojem pišem.

Kemal Mujičić