U Zagrebu, 27. listopada 2016. godine održan je 3. sastanak radne grupe na temu „Newly Arriving Migrants and National Minorities in Croatia“  („Novopristigli migranti i nacionalne manjine u Hrvatskoj“), na kojem je učešća uzela i Islamska zajednica u Hrvatskoj. Radionicu je organizirala Zaklada Friedrich Ebert Stiftung u suradnji s Fakultetom političkih znanosti. Uvodno izlaganje pripalo je dr. Maxu Brändle, ispred Zaklade i prof. dr. sc. Siniši Tataloviću i doc. dr. sc. Ružici Jakešević, ispred Fakulteta.

U radnim papirima skupine istaknuto je da je Hrvatska prvenstveno tranzitna zemlja migrantima, te da do sada nije oblikovala odgovarajuće integracijske politike koje bi stvorile uvjete za trajno nastanjivanje migranata  na području Republike Hrvatske. Međutim, naglašeno je da Republika Hrvatska ima bogato iskustvo u integraciji nacionalnih manjina na svojem području.

Na radionici i u završnom dokumentu, koji je prezentiran hrvatskoj javnosti, posebno je istaknuta uloga Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je dala značajan doprinos u pomaganju potrebitima tijekom izbjegličke/migracijske krize 2015/2016. godine.

U svom izlaganju je g. Meškić, u svojstvu izaslanika Islamske zajednice, istaknuo da Republika Hrvatska ima iskustvo primanja migranata/izbjeglica tijekom zadnjeg rata, te da to iskustvo ima i Islamska zajednica u Hrvatskoj. Naglasio je potrebu senzibiliziranja javnosti vezano za ovo pitanje. Sudionici skupa složili su se da getoizacija migranata sigurno nije rješenje.

Što se tiče pitanja nacionalnih manjina, g. Meškić je naglasio koncept integracije i čuvanja identiteta nacionalnih manjina, a nikako asimilacije. Bilo je, također govora o slaboj implementaciji Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, posebice čl. 22. koji se bavi pitanjem zastupljenosti nacionalnih manjima u tijelima državne uprave i lokalne odnosno područne regionalne samouprave, gdje se isti posebno osvrnuo na Bošnjake.

Nakon radionice organiziran je javni event na kojem je o istom govorio bivši ministar unutarnjih poslova g. Ranko Ostojić, sadašnji saborski zastupnik.