U utorak 24. rujna 2013. u hotelu Westin održan je svečani prijem diplomatskog kora i zvaničnika različitih institucija povodom 68. obljetnice nezavisnosti Republike Indonezije koji je organizirao veleposlanik Republike Indonezije u R Hrvatskoj NJ.E Agus Sardjana. Na poziv veleposlanika R. Indonezije, prijemu su se  odazvali predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj. U svojstvu izaslanika muftije zagrebačkog bio je prof. Mevludi ef. Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije Dr. Ahmeda Smajlovića, član Mešihata IZ-e u Hrvatskoj g.Irhad Meheljić, glavni imam MIZ-a Sisak Alem ef. Crnkić i  tajnik Islamske gimnazije Bermin Meškić.

Indonezija je velika ostrvska zemlja rasprostranjena na više od 10.000 ostrva, ukupne površine skoro dva miliona kilometara kvadratnih, a taj ogroman arhipelag nastanjuje čak oko 240 miliona stanovnika - što Indoneziju čini četvrtom najmnogoljudnijom zemljom na svetu. Indonezija je i zemlja sa najvećim brojem muslimana na svijetu.

Od 1511. godine počinje kolonijalno razdoblje indonezijske povijesti kada je zaposjedaju Portugalci, a nešto kasnije Englezi i Holanđani. Kolonijalno razdoblje prestaje završetkom drugog svjetskog rata 1945. godine kada su Indonežani proglasili nezavisnost, a Sukarno postao prvi predsjednik. Njegov nasljednik, bivši general Suharto, obilježio je noviju historiju, zaustavivši privredno propadanje.

Korijeni islama u Indoneziji datiraju još od poslanika Muhameda a.s., ali postoji veoma interesantna priča o tome kako je islam došao u ovu zemlju i kako se širio. Tu povijest prikazuje i tradicionalna lutkarskom predstavom "Wayang" koja je prikazivala legende hinduske tradicije. Dolaskom islama, ova igra počela je poprimati motive islamske tradicije.

U prošlosti se odvijala trgovina između Arapa i Kineza, tako da je islam polako dolazio i na obalu Indonezije. Do 1945. godine u Indoneziji je bilo nekoliko sultanata. Uprkos kolonizaciji Indonezija je uspjela sačuvai svoj jezik i  vjeru. Indonezija je stekla međunarodno priznatanje 1949. godine.

Islamska zajednica Indonezije je potpuno neovisne od državnih institucija. Svu vjersku i materijalnu pomoć džamije dobijaju od vjernika i raznih udruženja i fondacija (vakufa). Vjerski službenici imaju aktivnu ulogu u javnom životu.

Džamije su otvorene za siromahe i putnike koji mogu prenoćiti u njihovim prostorijama, a često se organizuju i razni kulturni događaji.

U obrazovnom sistemu Indonezije vjera ima značajnu ulogu. U školama i medresama izučava se arapski jezik i islamska tradicija.

Velika pažnja poklanja se halal certificiranju.

Postoji i Udruženje za zekat koje vodi brigu da se u zemlji podmiruje ova islamska obveza.

Alem ef. Crnkić