U srijedu, 5. listopada 2016. godine, pravnik Mešihata Bermin Meškić, ujedno i predsjednik Upravnog odbora Zirata Islamske zajednice u Hrvatskoj, i Haşim Koç, koordinator Turske razvojne agencije TIKA za Hrvatsku, posjetili su Sisak, pri čemu su imali dva izuzetno zanimljiva i sadržajna sastanka.

Prvi sastanak, u prisustvu Edina Safića, predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Sisak, upriličen je u kabinetu sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček. Haşim Koç je informirao gradonačelnicu Siska o humanitarnim i razvojnim projektima u kojima sudjeluje TIKA, pri čemu je istaknuo kako je Turska razvojna agencija prisutna u čak 54 zemlje, a jedan od posljednjih otvorenih ureda je u Zagrebu. TIKA je zadnjih godina veoma aktivna na području Balkana, a trenutno jedino u Sloveniji nemaju svoj ured. Inače, prvi otvoreni ured bio je u Sarajevu. Između ostaloga, Haşim Koç je spomenuo nekoliko realiziranih projekata u Hrvatskoj, poput donacije Dječjem vrtiću Vrbovec (za opremanje dječjeg igrališta, nabavu didaktičke opreme, uređenje kuhinje i administrativnog prostora za računovodstvo, zatim kupnju računala, projektora i platna), kao i nabavu terenskog vozila i medicinske opreme za starije osobe koje žive u Općini Žumberak.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pokazala je veliki interes za suradnju s TIKA-om, naročito u sklopu projekta skorašnjeg početka izgradnje Islamskog kulturnog centra Sisak. Svečanost polaganja kamena temeljca zakazana je za subotu, 12. studenog 2016. godine.

Nakon sastanka u Gradu Sisku obiđeno je zemljište buduće Sisačke ljepotice u sisačkom naselju Caprag. Na parceli površine skoro 2,5 hektara obavljaju se završni zemljani radovi kako bi sve bilo spremno za svečanost polaganja kamena temeljca, na kojem se očekuje dolazak velikog broja uzvanika i gostiju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i zemalja zapadne Europe.

Drugi radni sastanak održan je u prostorijama Dobrotvornog društva „Merhamet“ Sisak, koji djeluje na adresi Hrvatskog narodnog preporoda 10. Haşima Koça i Bermina Meškića ugostili su čelnici ovog bošnjačko-muslimanskog humanitarnog udruženja – Agan Velić (predsjednik), Šaban Kadrić (potpredsjednik) i Ismet Isaković (tajnik).

Sisački „Merhamet“ osnovan je prije dvije i pol godine (25. 3. 2016.) s prvenstvenim ciljem da se pomognu Siščani naseljeni u radničkom naselju Caprag, koji su zbog deindustrijalizacije i gašenja velikog broja tvrtki ostali bez posla. Najveći problem je nestanak Željezare Sisak, metalurškog giganta koji je prije rata zapošljavao blizu 14.500 radnika, a među njima veliki broj Bošnjaka muslimana.

„Merhamet“ Sisak uspješno je prošao trnovit put od osnivanja, upisa u Registar udruga RH, usklađivanja sa Zakonom o udrugama, Zakonom o humanitarnoj pomoći, Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, upisom u brojne registre, ishođenja rješenja o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći itd. Svoje osnivanje „Merhamet“ Sisak je opravdao prikupljanjem i pružanjem preko 15 tona humanitarne pomoći za poplavljene u Hrvatskoj i BiH tijekom 2014. godine.

Tijekom 2015. godine uz pomoć Grada Siska, Ministarstva socijalne politike i mladih RH i brojnih donatora uređen je i opremljen poslovni prostor od 200 m2, koji je Grad Sisak iznajmio za potrebe pučke kuhinje, pri čemu snosi nemale troškove zakupa i režija. Pučka kuhinja „Merhameta“ Sisak počela je s radom polovinom travnja 2016. godine i priprema u prosjeku 60 obroka dnevno sukladno načelima halala.

Nakon obilaska Haşim Koç i Bermin Meškić bili su izuzetno zadovoljni s načinom funkcioniranja „Merhameta“, a posebno s urednošću prostorija i profesionalnim načinom rada. Dogovoreni su i konkretni modaliteti pomoći od strane TIKA-e, i to u vidu uređenja radnih prostorija i ureda, nabavke opreme (kuhinjske i informatičke) i osiguranja neophodnog kombi vozila. Razmatra se i mogućnost u dostavi paketa s hranom i higijenskim potrepštinama najugroženijim obiteljima.

Nažalost, potrebe Dobrotvornog društva „Merhamet“ Sisak su sve veće i veće. Procjenjuje se da bi se kapacitet Pučke kuhinje trebao povećati na oko 150 korisnika, a pakete s humanitarnom pomoći trebalo bi primati najmanje 100 obitelji. U tom smislu posjeta čelnik ljudi TIKA-e i Zirata došla je u pravo vrijeme.

Ismet ISAKOVIĆ