U nedjelju 10.12.2017. nakon klanjanja jacije-namaza održan je tradicionalni mevlud u džematu Maljevac koji se svake godine obilježava u mjesecu mevluda Rebi'ul-ewelu u povodu rođenja Božjeg poslanika Muhammeda a.s. Tako se i ovaj put okupile džematlije ovog džemata i iskazali svoju ljubav prema Poslaniku a.s. koju nisu krili kroz pripreme i samu realizaciju. U sva tri džemata Medžlisa Islamske zajednice Karlovac tradicionalno se održavaju mevludi. U Bogovolji je bio proteklog vikenda, a u Karlovcu će biti sljedećeg.

U programu u Maljevcu su sudjelovali najmlađi polaznici mekteba koje je pripremila muallima Nejla Muhić, a Halid ef. Dolić koji je na zamjeni Admira ef. Muhića zbog bolesti učinio je da program bude bogat i za svaki uzrast prilagođen. Mevlud su proučili imami i ženski dio džemata. Prigodno mevludsko predavanje na temu "BUDIMO ISLAM KOJI HODA I PRONOSI PORUKE MUHAMMEDA A.S." održao je hafiz Fahrudin ef. Haseljić iz Zagreba. Naglasio je da svi mi možemo uzeti od života Poslanika a.s. po nešto u današnjim našim životima koje nam je itekako potrebno. Uputio je niz poruka koje se mogu čiti samo na ovakvim okupljanjima ovim povodom jer i mevludi utječu na formiranje vjerskog identiteta i kod djece i kod odraslih.

Na kraju programa kojem je prisostvovalo preko 80 duša podijeljeni su paketići za redovne polaznike mekteba, a ostalima po jedna čokolada koje je pripremio Irfan Nuhanović u ime svoje majke rah. Džemile koja je samo par dana prije mevluda preselila na ahiret. Da mu Allah kabul učini, a majci džennet podari. Amin!

Raritet ovog mevluda je da su svi imali priliku popiti Zemzem vodu i tako osjetiti vodu koju je pio i sam Muhammed a.s. Svježim voćem sve prisutne je počastio Daut Islami iz Gline koji je došao sa svojom obitelji na mevlud. Mutevelija džemata Suljo Bašić i džematlije pripremili su ugodnu atmosferu podijelivši uz mevludsko šerbe i mevludske darove gostima uz znak zahvale što su odvojili vrijeme i obogatili tradicionalni maljevački mevlud. Na kraju je nastavljeno druženje s gostima uz slane i slatke delicije. Uz svaki program u džematu vrijedna hanuma Elvisa Dizdarević pripremi po koju slasticu. Tako je i ovaj put uz kolače pripremila i tortu na kojoj je pisalo Muhammed a.s. Ona je i službeno ovih dana završila školu za slastičara. Čestitamo! Čast da je prereže pripala je gosp. Haşimu Koçu, direktoru TIKE za Hrvatsku koji je na mevlud došao sa svojom obitelji iz Zagreba. Na druženju je Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Grada Cazina čestitao domaćinima na dobroj organizaciji i pozvao Maljevčane da posjete Cazin. Naravno da mevlud povezuje ljude i učvršćuje sve odnose među ljudima pa je tako Ramo Čović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vojnić, izrazio želju da i Cazinjani dođu i uz ovakva i druga druženja osnažimo našu suradnju i odnose.

Polaznici mekteba bili su najsretniji na ovom mevludu jer svojim glasovima i izvedbama među svojim roditeljima i džematlijama svjesni su na kome svijet ostaje. Ovaj mevlud je spoj mladosti i iskustva, tradicije i mladih ljudi, vjerskog i duhovnog identiteta. Uz muallimu Nejlu učenici su ukrasili zidove mesdžida porukama Muhammeda a.s. Njihova poruka je: "Došli smo i obogatli smo svoje i vaše duše!" To je islam koji hoda.