U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, u Zagrebu je od 4. do 9. 1. 2015. godine, uspješno realiziran projekt „Zimska škola Kur'ana, islama i arapskog jezika“. Vjersko-prosvjetna služba osmislila je bogat šestodnevni edukativno-zabavni program iz navedenih predmetnih cjelina za osmaše iz svih medžlisa u Republici Hrvatskoj. Cilj je bio ponuditi našim najboljim učenicima kvalitetne sadržaje kroz koje će osjetiti ljepotu islama, naučiti praktično povezivati primjenu islamskih propisa sa svakodnevnim životnim obavezama, sklapati i njegovati prijateljstva s vršnjacima na šerijatskim temeljima, usvojiti učinkovite metode lakšeg pamćenja Kur'ana i učenja na zabavan i djeci zanimljiv način, proširiti znanje o islamu i upoznati se s ljepotom arapskog jezika. Odlučili smo se za ovu ciljnu skupinu kako bismo im predstavili i Islamsku gimnaziju te ih pokušali pridobiti u ovu obrazovnu instituciju Islamske zajednice. U realizaciji programa sudjelovalo je 7 profesora, a logistička potpora, uz Mešihat, bila je i Islamska gimnazija, MIZ Zagreb te medžlisi iz kojih su učenici došli.

Edukativni program

U nedjelju, 4. 1. 2015., bilo je okupljanje učenika u IC Zagreb, međusobno upoznavanje i upoznavanje s kućnim redom te ciljevima programa.

Sljedeća 4 dana do podne namaza učenici su imali nastavu iz spomenutih predmeta. Za to vrijeme iz arapskog jezika naučili su: upoznati se i predstaviti, 30-ak imenica i brojeve do 10, reći na arapskom što vole i koji im je hobi, pitati i odgovarati koji jezik govore i koliko znaju arapskog jezika… U uvodnom satu profesor je održao zanimljivo predavanje o zemljama arapskog govornog područja. Usvojeno znanje učenici su pokazali na završnoj svečanosti u petak prije džume, a svoj su osvrt dali i na plakatu koji je, kao podsjetnik, ostao u holu zagrebačke džamije.

Putem evaluacijskih upitnika dobili smo povratnu informaciju da su učenici posebno oduševljeni islamskim temama. Pored interesantnih izlaganja mr. Mirze Mešića i drugačijeg pristupa prilagođenog uzrastu, polaznike škole iznenadili smo zanimljivim gostima. Jedan dan s nama se družio muftija dr. Aziz ef. Hasanović, drugi dan svoja iskustva prelaznice na islam kroz emotivno i zanimljivo izlaganje prenijela je prof. Zrinka Hafizović, a na kraju Allah dž. š. nas je počastio dragim gostom, dr. Nezirom Halilovićem, koji uvijek zanimljivim izlaganjem plijeni pažnju slušatelja i motivira ih na preispitivanje i donošenje novih i korisnih odluka u svome životu.

Učenici su se svakodnevno družili u OKM učeći ilahije. Nije manjkalo ni iznenađenja pa su dečki na slatki izazov (doslovno slatko), koji su im pripremile cure, odgovorili ružama. Na taj način, kao i kroz redarstvo u kuhinji – kako cura, tako i dječaka, nastojali smo odgojno djelovati na njih pozivajući se na nešeg uzora plemenitog Poslanika Muhammeda a.s. koji kućanske poslove nije dijelio na muške i ženske.

Pola je učenika znalo dobro učiti u Kur'anu, a ostali još nisu uspjeli savladati arapsko pismo pa smo ih na trećem predmetu dijelili u 2 grupe. Halid ef. Dolić s jednima je radio Kur'an, dok je s drugima, uz pripremljene i prilagođene didaktičke materijale, muallima Edina Bešić, uz asistenciju muallime Nermine Ahmetović, prošla kroz arapsko pismo. Prva je grupa sa svojim efendijom naučila jedno ašere napamet i uvježbavala Fatihu po tedžvidu, a druga sa svojim muallimama i jednu kraću suru. Sve su to pokazali na spomenutoj završnoj svečanosti. Polaznici arapskog pisma, uz naučene harfove, pokazali su i zavidno znanje spajanja i prevođenja arapskih riječi s naučenim harfovima.

Poslije nastave, podne namaza i ručka, učenici su se družili do ikindije namaza u OKM ili divanhani. Svaki namaz obavljali smo u džematu, što je bio i cilj: pokazati kako se planirane aktivnosti usklađuju s vjerskim obavezama. Nakon toga, slijedio je zabavni dio.

Zabavni program

Prvi dan Zimske škole obilazili smo znamenitosti Zagreba. Nakon vožnje tramvajem i uspinjačom, obišli smo Gornji grad. Potom smo se spustili na Trg bana Jelačića te preko Zrinjevca i Ledenog parka završili u šopingu u Importane centru. Aktivnosti su završile zanimljivim razgovorima kasno u noć, nakon akšama i jacije u džematu te večereu restoranu Islamske gimnazije.

Drugi dan organizirali smo odlazak u kino. Po želji učenika gledali smo film Hobit, a potom prošvrljali šoping centrom. Treći dan posjetili smo Tehnički muzej i Planetarij. 

U četvrtak smo radili evaluacijske plakate i uvježbavali program za završnu svečanost. Pošto je mjesec mevluda, pored spomenutih točaka iz arapskog, Kur'ana i sufare, pripremili smo emotivan recital o Muhammedu a.s. i nekoliko prigodnih ilahija. Učenici su bili izvrsni; uvježbali su program kao da su zajedno nekoliko godina. Na kraju im se obratio i muftija, te izazvan suzama polaznika zbog rastanka i odlaska kući obećao da isti program možemo ponoviti već na proljetne praznike.

Realizatori i sudionici programa

Profesori:

 1. Emina Mešić, vjersko-prosvjetna referentica

 2. Haris Džaferović, prof. arapskog jezika

 3. Mirza Mešić, prof. islama

 4. Halid ef. Dolić, prof. Kur'ana

 1. Edina Bešić, prof. arapskog pisma

 2. Nermina Ahmetović, odgajateljica

 3. Damir ef. Livak, odgajatelj

Učenici:

 1. Tina Mehičić iz Dubrovnika

 2. Isaura Brković iz Dubrovnika

 3. Aldin Šindrić iz Makarske

 4. Emir Aga iz Splita

 5. Edin Crnalić iz Pule

 6. Mersudin Buljić iz Pule

 7. Ammar Mrkalj iz Pule

 8. Elma Karić iz Labina

 9. Davud Mešinović iz Labina

 10. Emina Ramić iz Karlovca

 11. Agnesa Sh iz Karlovca

 12. Mihana Hasak iz Popovače

 13. Nejla Baltić iz Siska

 14. Abdullah Bešić iz Gunje

 15. Alma Mrvoljak iz Zaprešića

 16. Sara Šabić iz Zaprešića

 17. Tarik Blagajčević iz Zagreba

 18. Mustafa-Ali Mešić iz Zagreba

 19. Merjem Hasanović iz Zagreba

 20. Merisa Merseli iz Zagreba

Svi su planirani ciljevi dostignuti i realizirani, a posebno smo zadovoljni što su naši najbolji učenici korisno proveli slobodno vrijeme tijekom zimskih praznika. Zanimljivo, tv i igrice uopće im nisu nedostajale.

Predstavljanje Zimske škole Kur'ana možete preuzeti i u PDF-u u kojem ćete naći i još lijepih fotografija: ZIMSKA SKOLA KUR'ANA U PDF-u

Emina Mešić