U pitoresknoj i prirodi bogatoj okolini smjestili su se Cetingrad i Vojnić koji svojim prirodnim ljepotama svakom putniku pružaju dašak odmora i ono najljepše što može, netaknuti Božji dar, prirodu, zelenilo, vegetaciju koja se netom otopljenja snijega prepoznaje na svakom koraku. Ove dvije općine svojim prostranstvima dijele granicu Hrvatske s BiH. Uz njih je i Topusko. Upravo na njihovom području živi 1300 muslimana koji su organizirani u dva džemata, Maljevac i Bogovolja koji su centar odvijanja vjerskog života uz granicu, ali u Europskoj uniji, dakle u središnjem dijelu Hrvatske.

PRVO U CETINGRADU...

U ponedjeljak, 6.2.2017. upravo ova mjesta su bila izbor za posjetu muallime Emine Mešić, vjersko-prosvjetne referentice i Mirze ef. Mešić, voditelja Ureda za da'vu i mladež pri Mešihatu IZ u Hrvatskoj. Posjetili su OŠ Cetingrad, njenu ravnateljicu Zorku Cindrić, njenog vjeroučitelja Admira ef. Muhića te učenike na satu islamskog vjeronauka. U srdačnom razgovoru ravnateljica Cindrić upoznala je goste o povijesti ove škole i genezi uvođenja islamskog vjeronauka od 1999. godine. Iskazala je zadovoljstvo o uspješnom održanom školskom natjecanju i nadu u uspjeh učenika ove škole na županijskom natjecanju koje će biti održano početkom ožujka u Karlovcu. Razgovaralo se o proširenju i oplemenjivanju suradnje između škole i Islamske zajednice. Referentica Emina zanimala se za odvijanje vjeronaučnog procesa u što se i osobno mogla uvjeriti neposredno na satu 4. razreda i razgovoru s učenicima i vjeroučiteljem. U ovoj školi nastavu islamskog vjeronauka pohađa 57 učenika, a ukupno je 134 učenika od čega je 10 u PŠ Maljevac. Islamski vjeronauk u OŠ Cetingrad ove školske godine doživljava svoju punoljetnost, a Admir ef. Muhić je vjeroučitelj od samog uvođenja islamskog vjeronauka na prostoru Karlovačke županije upravo u ovoj školi. Gosti su posjetili i školsku knjižnicu kojoj je Mešihat IZ u Hrvatskoj još 1999. godine dostavio donaciju knjiga lektirnih naslova.

Za trajno sjećanje na ovu posjetu učenik 1. razreda Vahid Čović iz Bogovolje poklonio je svoj rad iz vjeronauka "džamiju" da krase muftijin ured u Zagrebu. Zgodno i zanimljivo. To je veliki vakuf malog čovjeka.

ZATIM U VOJNIĆU...

Nakon Cetingrada gosti su se uputili prema Vojniću. U OŠ Vojnić dočekala ih je ravnateljica Mirjana Stojković, pedagoginja škole te muallima Nejla Muhić koja u ovoj školi predaje islamski vjeronauk ponedjeljkom. Ravnateljica Stojković je sve skupa ukratko informirala o školi, njenim specifičnostima i prednostima u odnosu na druge škole. U Vojniću se uporedo izvodi katolički, islamski i pravoslavni vjeronauk što je raritet u Karlovačkoj županiji. Upravo taj dan stiglo je odobrenje od Ministarstva obrazovanja za proširenje satnice islamskog vjeronauka za još dva sata  za 22 učenika koji pohađaju nastavu islamskog vjeronauka, a ukupno je 230 učenika u ovoj školi. Škola je dobro opremljena, lijepo izgleda, a njeni ukrasi su svako dijete prema kojima svaki djelatnik škole pristupa na najljepši mogući način dajući im mogućnost uspjeha u svakom segmentu njihovog odrastanja, odgoja i obrazovanja. Data je mogućnost da ravnatelji ovih škola predstave svoja velika i bogata iskustva na nekom od seminara za vjeroučitelje islamskog vjeronauka kojeg organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu obrazovanja sa Vjersko-prosvjetnom službom pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj. Ta iskustva mogu pomoći i drugim školama i vjeroučiteljima u Hrvatskoj.

PRIJEM KOD NAČELNIKA...

Za goste je priređen i prijem u Općini Vojnić kod načelnika Nebojše Andrića koji ih je toplo primio i izrazio svoje zadovoljstvo što su posjetili škole i općinu. Vrlo je dobra suradnja ove općine i njenog načelnika s Medžlisom kroz niz projekata koji su do sada realizirani. Načelnik Andrić je podržao inicijativu glavnog imama Admira ef. Muhića o održavanju Regionalnog druženja mladih muslimana na Petrovoj Gori, izletištu Muljava u mjesecu travnju ove godine. Ta ideja je potakla i voditelja Ureda za da'vu i mladež Mirzu ef. Mešića da se aktivno uključi u realizaciju ovoga projekta zajedno s Medžlisom i Mešihatom s jedne strane te sa Općinim Vojnić i Karlovačkom županijom s druge strane. Općina Vojnić ima nepunih 5000 stanovnika od kojih je 800 Bošnjaka i svi zajedno žive u svojim različitostima.

POTOM U KARLOVCU...

Na kraju su gosti iz Mešihata posjetili džemat Karlovac i njegovog imama Damira ef. Livaka te predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Karlovac h. Hamdiju Bešića. U razgovoru s njima gosti su informirani o aktivnostima ovog najmlađeg džemata u Medžlisu Islamske zajednice Karlovac, mektebu i školskom vjeronauku kojeg još uvijek nema. No, u sljedećim danima se očekuje odobrenje za nekoliko karlovačkih škola za uvođenjem islamskog vjeronauka. Karlovac će biti domaćin županijskog natjecanja, odnosno OŠ Dragojle Jarnević te su pripreme u tijeku da učenici imaju ispunjen cijeli dan uz različite aktivnosti.

IMPRESIJE

Vjersko-prosvjetna referentica muallima Emina Mešić je u neposrednom kontaktu s vjeroučiteljima, ravnateljima škola te s učenicima imala priliku upoznati se sa situacijom na terenu. Nije krila zadovoljstvo svojom posjetom i onim što je vidjela, čula i osjetila u kontaktu sa svim sudionicima ove posjete. Uvijek ima mogućnosti i prostora za napredovanje, iznalaženje novih ideja kako bi se najosjetljivijim članovima društva, djeci, ponudili oni sadržaji koji će bitno utjecati na njihov ispravni vjerski odgoj i obrazovanje koji nemaju alternativu za izgradnju vjernika kao korisnog člana društva i zajednice. U ovom vremenu je to, mekteb i školski islamski vjeronauk, permanentno praćenje učenika od rođenja, početka pohađanja mekteba pa sve do ponovnog uključenja u aktivni dio džemata kao odraslog člana, a potom i kao roditelja koji će sutra imati svoje dijete kojeg će opet usmjeravati kroz vjerske sadržaje svoje Islamske zajednice. Ta multiplikacija je garancija uspjeha i opstanka na ovim prostorima.

Admir Muhić