Ružičnjak Islamske zajednice u Hrvatskoj

Na nedavno održanom jednodnevnom seminaru u Islamskom centru Zagreb za imame/muallime, vjeroučitelje/vjeroučiteljice, pod nazivom „Primjeri dobre prakse“ , u predahu smo zabilježili jednu fotografiju, i to ne bilo kakvu, kako kažu fotografija govori više od 1000 riječi, a upravo je takva pred vama-fotografija koju ćemo nasloviti-ružičnjak Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Spomen riječi „ružičnjak“ asocira nas na bogatstvom boja i mirisa raznolikih ruža koje, svaka na svoj način, čine skladnim i lijepim ružičnjak.

U Islamskoj zajednici u Hrvatskoj takav ružičnjak sačinjavaju naše muallime, vjeroučiteljice, efendinice i hanume. O njima se malo govori, piše, a njihova uloga, važnost za Islamsku zajednicu je neizmjerno važna.

Možda bi ovaj članak bio neinteresantan da ga piše jedna od spomenutih, ali na vaše čuđenje, piše ga jedan od ponosnih muževa muallime u Islamskoj zajednici.

Jedan od onih koji će samo ponoviti i potpisati dobro poznatu mudrost kako iza uspješnih muževa su uspješne žene. I takvo što možemo reći za muallime/vjeroučiteljice Islamske zajednice u Hrvatskoj.

One su te koje, zajedno sa sa svojim muževima na svojim plećima nose dvostruke, trostruke uloge odgovorne zadaće i zadatke pred Bogom i narodom. Prvo podižu i odgajaju svoju djecu jer „efendijska djeca bi trebala biti primjer-uzor“, a potom odgajaju i pravom putu usmjeravaju generacije djece i omladine u Hrvatskoj.

One su te, od kojih se očekuje da budu uvijek na razini svoje muallimske/vjeroučiteljske misije tj.zadatka, ali i da vode „kućno ministarstvo“ gdje se očekuje da sve besprijekorno funkcionira.

One su te koje moraju proživljavati i amoritizirati sve prilike i neprilike koje zadese njihovog muža-imama u radu sa džem'atlijama dijeleći dobro i manje dobro sa svojim mužem.

One su te od kojih se očekuje da uvijek zrače pozitivnom energijom koju će prenositi i dijeliti s drugima i da će biti inicijatori-pokretači mnogih programa-projekata u džem'atu sa ženama.

One su te od kojih se sve očekuje i sve podrazumijeva.

Da, to su naše muallime/vjeroučiteljice, hanume i efendinice Islamske zajednice u Hrvatskoj koje će, pored svega toga i povrh svega toga imati osmijeh za svakoga.