TKO JE ŠIMUN PERES NOSITELJ BROJNIH VISOKIH FUNKCIJA U IZRAELU

Šimun Perez je posljednji živući osnivač države Izrael, deveti po redu predsjednik Izraela, jedan od osnivača Laburističke stranke. Poznato je također da je osnivač izraelskom nuklearnog programa gdje Izrael sada prema Wekiliksu raspolaže sa 200 atomskih bombi. On je bio član terorističke organizacije Haganah. U tri navrata bio je predsjednik izraelske vlade. Smatra se odgovornim za nekoliko zločina počinjenih nad Palestincima, a najpoznatiji je onaj počinjen u Kani na jugu Libanona u travnju 1996. godine.

Šimun Perez je rođen 2. kolovoza 1923. godine u Poljskoj. Odselio je sa obitelji u Palestinu 1934. godine. Njegov otac Ishak se bavio trgovinom građevinskog drveta a majka Sara bila je književnica. Oženio se židovkom Sonjom koja je umrla 2011. Imali su troje djece. Osnovnu školu je završio u kibucu Ben Šimun, a zatim je nastavio školovanje u poljoprivrednoj školi koju je završio polovicom četrdesetih godina prošloga stoljeća. Obnašao je brojne funkcije. Godine 1949. radio je u pomorstvu. Od 1953. do 1959. godine bio je direktor u ministarstvu pomorstva, a nakon toga izabran je u Kneset. Od 1959. do 1965. bio je ministar obrane, a zatim ministar useljeništva i informacija. Po drugi puta je imenovan za ministra obrane od 1974. do 1977. godine. U vremenu od 1986. do 1988. godine bio je predsjednik vlade, a nakon toga ministar financija. Nakon što je Laburistička stranka pobijedila na izborima 1992. godine Perez je imenovan ministrom vanjskih poslova, a nakon što je ubijen Isak Rabin, Perez 4. studenog 1995. postaje predsjednik vlade. Od lipnja 1999. do 2001. obnaša dužnost ministra za lokalnu suradnju, a potom ministra vanjskih poslova u vladi Arijela Šarona, a 2002. postaje zamjenik predsjednika vlade. Godine 2007. izabran je za predsjednika Izraela i tu dužnost je obnašao do 2014. godine. Nema skoro ni jedne funkcije u Izraelu koju nije obavljao.

Perez nije promicao neku posebnu političku opciju. Dokaz tomu je njegov prelazak iz Laburista u stranku Kadima jer je po njegovom mišljenju ova stranka radila za mir više od svih drugih. Njegova najvažnija politika bila je Izrael. Godine 1943. izabran je za predsjednika organizacije mladih i te godine uključuje se u terorističku udrugu zvanu Haganah. Godine 1947. Perez postaje odgovoran za materijalno osiguranje članova Haganeh. Godine 1948. osniva se država Izrael čiji je jedan od osnivača bio i Parez. Godine 1965. osniva stranku Mabay i iste je godine napušta i sa prvim predsjednik Izraela Ben Gurionom osniva stranku Rafi i sve do 1968. godine radi na ujedinjenju dviju stranaka i osniva novu pod imenom Laburista a 1977. postaje njen predsjednik. Godine 1993. Šimun Perez je dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno sa Isakom Rabin i Jaserom Arefatom. Godine 1994. potpisao je mirovni ugovor s Jordanom. Godine 1996. započeo je vojni sukob protiv Libanona u pokušaju da dokrajči palestinski otpor. Dana 18. travnja tisuće Libanonki i Palestinki sklonili su se u selu Kana u kampu UN pod žestokom artiljerijskog izraelskom vatrom. Većina su bili žene i djeca. U napadu izraelske vojske ubijeno je 250 mahom žena i djece. Godine 2005. Perez napušta stranku Laburista i upisuje se u stranku Kadima. List Jeruzalem Post citirao je njegove riječi na sastanku s izraelskim veleposlanicima i konzulima u Jeruzalemu da atomsko oružje u Dimovini treba odvratiti sve one koji žele nauditi Izraelu. U njegovoj biografiji koja je objavljena 2007. godine stoji da su Izrael i Francuska potpisali tajni sporazum polovicom prošloga stoljeća o suradnji u proizvodnji nuklearnog oružja. Zanimljivo je da se posljednjih godina intenzivno zalagao za mir a s kojim razlogom tek trebamo otkriti. Napisao je brojne knjige koje se uglavnom bave Izraelom i njegovim sukobom s Arapima a jednu od njih napisao je i sa Butrosom Galijem.