U Gračanici je danas klanjana dženaza h. Dževdetu Tinjiću, istaknutom vakifu i bivšem članu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je na Ahiret preselio 7. jula 2021. godine u 74. godini.

Dženazu je predvodio muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, koji je mnogobrojnim vjernicima, članovima porodice, rodbini i prijateljima rahmetli hadžije Dževdeta govorio o njegovoj velikoj i značajnoj ulozi u radu i razvoju Islamske Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj.

- Pokušat ću da na temelju njegovih životnih opredjeljenja i životne vizije ukažem na njegova razumijevanja, i dunjaluka i Ahireta. Allah spominje da je prvo stvorio smrt pa život. A zašto je stvorio život? Da  bi vidio ko će od vas više dobrih djela učiniti. Naš hadži Dževdet je razumio dunjaluk kao njivu Ahireta po Poslanikovim riječima i gdje god je stigao, sijao je sjeme za Ahiret. U mnogim dovama studenata, učenika, ranjenika, nevoljnika, beskućnika, omalovaženih naći će se njegovo ime, jer je na svakog motrio po onom principu kako Poslanik kaže "da ne zna lijeva ruka šta radi desna". Njegov život je sav protkan tako - poručio je muftija Hasanović.

Istakao je da je njegov značaj nemjerljiv, i to ne samo za rad Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Kako je muftija istakao, hadžija Dževdet je predano radio i stalno ukazivao na važnost vakufa.

- Mi smo u Zagrebu imali privilegiju i čast da imamo u svojim redovima čovjeka, našega Dževdeta. Čovjeka koji je znao šta treba i kako treba, i prije rata i u ratu i poslije rata. Zasigurno tvrdim da je imao veliko povjerenje predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića za vrijeme rata, ali i u poslije - kazao je muftija.

Dževdet Tinjić je bio istaknuti član Islamske zajednice u Hrvatskoj, a u dva mandata bio je član Mešihata, gdje je, kako je naglasio muftija Hasanović, svojim konstruktivnim idejama doprinio izgradnji imidža i ugleda Islamske zajednice u Hrvatskoj, "jer je imao svoju viziju i svoj pristup".

- Vidio je Zajednicu kao najvažnije ono što muslimanu u Hrvatskoj treba, a to je Islamska zaijednica.  Do 2015. godine bio je na čelu Vakufa IZ u Hrvatskoj i tu je donio jedan strateški plan razvoja Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj. Ovo sve govorim ne da njega veličam, kod Allaha je on, njegove dove i djela priznata, već samo da nas žive motivira da radimo na svojoj Zajednici na svom putu ka susretu Allahu dž., a to nas sve čeka - poručio je muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović.

Dževdet Tinjić ukopan je na mezarju Šabuša kod Gračanice.

(Preporod.info)