Neka je hvala Svevišnjem Bogu na daru blagoslovljenog dana Bajrama. Hvala Mu na svim blagodatima koje je podario čovječanstvu kao znak Svoje milosti. Njegova milost temelj je našem postojanju i egzistiranju na zemlji. Bez Njegove milosti (rahmeta) nema niti oprosta (magfireta) niti nagrade dženneta. Iskreno se nadam da smo u proteklom mjesecu ramazanu stekli njegovu milost, oprost, oslobađanje od grijeha i da s pravom očekujemo nagradu dženneta koja je obećana postačima.

Braćo i sestre, poštovani gledatelji i slušatelji HRT-e, Ramazan je posebna škola u koju svaki njezin polaznik ulazi s nakanom da stekne Allahovo zadovoljstvo i nagradu. Veliki trud i odricanja koja se čine u ovom mjesecu kroz jednomjesečni post, namaze, mukabele, iftare, teravije, noćne zikrove, sadekatul fitr, zekat, predavanja i posebni programi moraju ostaviti velike tragove na vjersku, moralnu, društvenu, socijalnu i svaku drugu dimenziju vjernika. Danas na ovaj veliki dan moramo se zapitati koliko smo koristi mjeseca ramazana i njegovih blagodati konzumirali te koliko su one ostavile utjecaja na naš svakodnevni život. Da li je mjesec ramazan u nama probudio suosjećanje sa onima koji su u potrebi? Da li je naša vjernička (imanska) snaga danas veća u odnosu prije ramazana? Da li smo se oslobodili i odrekli određenih grijeha s kojima smo ušli u ramazan? Da li smo svojim sudjelovanjem i participiranjem u zajedničkim programima (ibadetima) jačali safove svoje zajednice i razvijali međusobnu ljubav, poštovanje, razumijevanje kao i osjećaj međusobnog pomaganja? Koliko smo danas posvećeniji i odlučniji u promicanju općeg dobra? Da li smo izvršili svoje materijalne obveze sadekatul fitra i zekata za opće dobro (bejtu-l-mal) čime nas duži Uzvišeni Allah? Poslanik nas podučava: “Osigurajte svoj imetak davanjem zekata a zaštitite svoju obitelj davanjem sadekatul fitra“. Prema ovim riječima zekat i sadekatu-l-fitr najbolja su osiguranja kod Allaha dž. š., zaštićen je samo onaj koga On štiti, potpomognut je samo onaj koga On pomaže. Da podsjetim, 2,5% od svoje imovine izdvojiti zekat za opće potrebe(bejtul mal) na razini godine predstavlja vjerničku obvezu ili upotpunjenje vjere. Allahovo upozorenje je jasno kada kaže za one koji to ne čine prestaju biti vjernici. Istovremeno davanje zekata predstavlja najveću garanciju i zaštitu našeg imetka. Isto tako izdvojiti minimalno 40 kuna sadake za našeg svakog člana obitelji godišnje predstavlja najveću Božju zaštitu i pomoć. Braćo i sestre, izbor je naš! Ili ćemo poslušati upute Stvoritelja i Uzdržavatelja ili ćemo se na sve to oglušiti pa čekati da šejtan/đavo dođe po svoje?! Blago onima koji slušaju i slijede Uputu svoga Stvoritelja.

         Za Bajram možemo naći više definicija koje istinski govore o njegovom velikom značaju. Jedna od njih jeste i da je to obiteljski blagdan. Istina je braćo i sestre. Možda bi danas više nego ikada imali potrebu da naglašavamo značaj obitelji i njezinu ulogu u društvu. Zdrava obitelj znači i zdravo društvo. Obitelj se urušava iznutra, a mi bez reakcije promatramo. Sve se više zagovaraju izvanbračne veze pa se čak i legaliziraju što izravno utječe na obitelji. Nažalost, čak i muslimanima to nije strano unatoč jasnoj kur'anskoj odredbi koja nalaže stupanje u bračnu zajednicu i na taj način zasnivanje obitelji.

         Bajram je prigoda da se osvrnemo i na našu užu i širu zajednicu. Islamska zajednica u Hrvatskoj je u 101 – oj godini svoga institucionalnog djelovanja. Prošla je mnoge režime i sustave, imala padove i uspjehe. Ostala je vjerna svome narodu prenoseći mu Božju jasnu poruku, a to je poruka središnjeg puta, puta bez ikakvih zastranjivanja i radikalizama u vjeri. Svaki oblik zastranjivanja zlo je po čovječanstvo bez obzira dolazilo inspirirano vjerom ili bilo kojom ideologijom. Kao zajednica ulažemo ogromne napore istinski prezentirajući vjeru onakvom kakva ona jeste, a to je vjera mira, ljubavi, razumijevanja, poštovanja, međusobnog uvažavanja bez obzira na bilo koju odrednicu. Naši programi su usmjereni prema muslimanima od dječjeg uzrasta do najviših razina, ali su isto tako usmjereni i na naše susjede nemuslimane s kojima dijelimo zajedničku sudbinu i gradimo društvo po mjeri svih građana. S ponosom ističemo da smo jedina zemlja u okruženju iz koje nije nitko otišao na bilo koje strano ratište jer smo uvjereni što i danas ponavljam da nema niti jednog razloga poradi kojeg bi netko život izgubio bilo gdje u svijetu. I ovom prigodom pozivam našu omladinu; slijedite institucionalno tumačenje islama koje vam pružaju vaši imami, vjeroučitelji i muallimi. Čuvajte se alternativnog tumačenja islama kojeg nažalost pretaču u ideologiju pa umjesto ljubavi nude mržnju, umjesto ljudskog poštovanja nude nasilje i siju smrt po ulicama diljem svijeta. Alternativni samoproglašeni tumači vjere, skučenih su pogleda, retrogradnih manira koji lako posežu za silom tvrdeći tako da islam vraćaju njegovom izvoru, a u stvari odvode ga u ponore samouništenja. Tako mi mjesta gdje se sada nalazim koje je samo po sebi odabrano i Onoga u ime čije ovo sada govorim, oni su u zabludi, teško njima, njih čeka velika kazna kog Gospodara svjetova jer, ubiti jedno nevino znači pobiti cijeli svijet, tako Kur'an govori. Umorni smo od stalnih osuda ovakvih postupaka, ali to moramo činiti. Nužno je ići i korak dalje, a to je da u vlastitim redovima prozivamo i sprečavamo svaki oblik zastranjivanja i retorike koja je u službi polarizacije i radikalizacije našeg društva. Uspjeh je uvjetovan zajedništvom i na tom putu se ne smijemo umoriti. Potičem sve političke subjekte našeg društva na mudrost i jačanje međusobnog povjerenja koje je temelj dobrobiti i napretka našeg društva. Islamska zajednica je uvijek davala punu potporu svim zdravim i naprednim projektima koji su od općeg interesa za državu i društvo. Takva je bila, jeste i ostat će. Zabrinjava nas uspon islamofobije u Europi s elementima otvorenog nasilja kao i nasilni ekstremizam fanatika koji za terorizmom posežu u ime islama. Apeliram na sve zdrave i progresivne snage Europe da se zajednički odupremo takvom zlu čiji je zadatak destabilizirati mir i sigurnost svih građana. To je najmanje što moramo učiniti radi generacija koje dolaze.

         Nažalost muslimanski svijet danas se nalazi u velikoj krizi. Očigledno je da kriza uzima nove razmjere i vodi daljim nestabilnostima, trvenjima i optužbama. Umjesto dijaloga, samokritičnosti, kreativnosti, slobodoumnosti, bratske i prijateljske iskrenosti, oni posežu za raznim arbitrima koji ih zasigurno vode u sve veću i dublju krizu. Očekivati da vam netko drugi riješi vaše probleme, a ne da se sami uhvatite u rješavanje istih, pogrešan je pristup. Svevišnji nas upozorava i podučava kada kaže: „Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dotle dok se on sam u sebi ne promijeni“. Izražavam zadovoljstvo mudrom reakcijom državnog vrha Republike Hrvatske koja poziva na dijalog te zaziva mir i sigurnost blisko-istočne krize.

Braćo i sestre,

Koristim se ovom prigodom zahvaliti svima koji su svoje vitre i zekat usmjerili u bejtul mal čime jačate svoju zajednicu i pomažete njezinu misiju u ovoj zemlji. Bez vaših davanja upitan bi bio rad naše odgojno obrazovne ustanove Islamske gimnazije, vjeronaučnog procesa, stipendiranja nadarenih studenata, pružanja pomoći potrebitima. Organizacija svega navedenog sastavni je dio našeg poslanja i to spada u glavne procese Islamske zajednice u Hrvatskoj. Želim vas ovim putem pozvati na još jedno dobro djelo, a to je da se ugradite svojim prilozima u izgradnju Islamskog kulturnog centra u Sisku čiji radovi su počeli uoči ramazana.  Tamošnjih 4000 muslimana zaslužuju kvalitetan vjerski prostor za upotpunjavanje svojih vjerskih i kulturnih potreba. Sami to ne mogu učiniti, a naša je vjerska dužnost da im pomognemo. Ovaj poziv se ne odnosi samo na muslimane već na sve ljude dobre volje i sve one kojima je stalo do multi-kulturalne i multi-religijske pozornice Hrvatske. U Sisku zaista bilježimo iskrenu multikulturalnost i spremnost za jačanje iste.

Sutra je Dan šehida kada se prisjećamo svih onih koji su utkali svoje živote u temelje suvremene, samostalne Republike Hrvatske. U svim našim džamijama i mesdžidima biti će proučen tevhid pred njihove plemenite duše kao znak naše iskrene zahvalnosti prema djelu koje su napravili kako bi mi danas uživali u blagodatima slobode. Pozivam vas da se sutra okupimo u 12:30 ovdje gdje je planirana središnja svečanost.

Molim Uzvišenog Stvoritelja da nam primi naš post i ibadete u mjesecu ramazanu. Da nam primi naš zekat i sadekatu-l-fitr kao i sva dobrovoljna davanja koja smo u proteklom razdoblju udijelili. Svatko onaj tko je ispostio mjesec ramazan s uvjerenjem da će mu zbog toga biti oprošteni raniji grijesi, Allah će mu ih ako Bog da oprostiti. Zato, danas i u dane Bajrama svoju radost podijelite sa susjedima i svojim najbližima. Čuvajmo rodbinske veze i pređimo preko razmirica jer je to najbolji pokazatelj da li su išta ramazan i post djelovali na nas. Upoznajmo jedni druge, pomognimo jedni druge i budimo tu jedni za druge, jer to je dio vjere, a dobra djela potiru loša pa neka onih dobrih uvijek bude više.

U želji da nam bajramski dani budu ispunjeni vjerom i nadom obraćam se Svevišnjem Bogu i učim dovu:

Milostivi Bože,

Učini da samo Tebi služimo!

Da se grijeha klonimo!

Da istinu govorimo!

Da o dobru mislimo!

Da dobra djela činimo!

Da tuđe pravo poštujemo!

Da na putu istine strpljivi budemo!

Da kod sebe korisno znanje povećavamo!

Bože Milosni,

Podari bolesnima zdravlje!

Siromašnima opskrbu!

Prognanima povratak domovima njihovim!

Zarobljenicima slobodu! Domovini mir i progres!

Obogati naše prvake mudrošću i hrabrošću!

Naše imame znanjem i iskrenošću!

Bože Milostivi,

Oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću!

Očisti ljudska srca od mržnje i zla!

Podari cijelom svijetu Tvoju uputi i milost! Tako ti tvoje neizmjerne dobrote i tako Ti Tvoje milosti ovog velikog dana!

Braćo i sestre,

Bajram je radost za srce i dušu muslimana, radujmo se Bajramu, izvršimo svoje bajramske obveze, svima vama želim čestitati nastupajuće mubarek bajramske dane, da u zajedništvu obitelji upotpunite predstojeće blagdane te da iz njih izađemo ojačani vjerom i nadom u bolje sutra. Posebno želim čestitati onima kojima je uskraćena roditeljska ljubav, toplina vlastitog doma, bolesnicima po našim bolnicama, zaslužnim članicama i članovima po staračkim domovima i raznim ustanovama, zatvorenicima na izdržavanju zatvorskih kazni.

Danas je i Dan državnosti Republike Hrvatske. Koristim ovu prigodu da svim građanima čestitam Dan državnosti i da nam svima zaželim puno uspjeha i sreće.

Braćo i sestre, svima vama

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN  BAJRAM!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

KULLU AMIN VE ENTUM BI HAJR!

URIME ZEMEFET BAJRAMIN!

BAHTALO BAJRAMO!