Održano 11. Vjeronaučno natjecanje Mešihata IZ-e u Hrvatskoj,

  1. Državno natjecanje iz islamskog vjeronauka i

  2. Natjecanje iz Sire

Žamor dječijih i mladalačkih glasova uz osmijeh, veselo i ugodno raspoloženje, preplavili su i ispunili prostor Islamskog centra u Zagrebu, 18. ožujka 2015. godine.

Od ranih jutarnjih sati sa svojim imamima i muallimima/muallimama iz svih medžlisa Islamske zajednice u Hrvatskoj pristizali su najbolji učenici, polaznici islamskog vjeronauka od 3.-8. razreda kao i srednjoškolci na 11. Vjeronaučno natjecanja Mešihata IZ-e u Hrvatskoj i 1. Državno natjecanje iz islamskog vjeronauka.

Cjelodnevni program, bolje reći edukativno-rekreativno-zabavno druženje djece i mladih, osmislila je Vjersko-prosvjetna služba Mešihata IZ-e u Hrvatskoj na čelu s m. Eminom Mešić, koja je ponudila interaktivne, sadržajem bogato osmišljene, aktivnosti i programe koji su oplemenili i uljepšali ovaj, za djecu i mlade u Islamskoj zajednici, poseban dan.

Doručak u Islamskoj gimnaziji bio je svojevrsna dobrodošlica i uvertira za hajirli dobar početak dana u kojem je trebalo koncentracije, rasuđivanja i razmišljanja na pismenom testiranju koje je održano u mektepskim prostorijama Islamskog centra kao i u učionicama Islamske gimnazije. Tome je prethodilo svečano otvorenje Natjecanja u Kongresnoj dvorani „Salim Šabić“ gdje su djecu motivirajućim riječima podrške poselamili i pozdravili predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u BIH, Mešihata IZ-e u Hrvatskoj i Agencije za odgoj i obrazovanje RH.

Ovogodišnje je natjecanje posebno po mnogo čemu, a najveća posebnost je što je bilo 1. Državno natjecanje iz islamskog vjeronauka za učenike 7. i 8. razreda koje je uvršteno u Katalog državnih natjecanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH što implicira bodove za natjecatelje 7. i 8. razreda prilikom upisa u srednje škole u RH.

S tim u vezi, cjelodnevni program Natjecanja popratio je prof. Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk koji je vidno zadovoljan uspješno provedenim natjecanjem istakao kako je nazočio „festivalu znanja, ugodnih emocija i raspoloženja te iznimno bogatim sadržajima koji su relaksirali djecu i ponudili prostor za druženje, interakciju i razvijanje prijateljstva.“ Imenujući je dušom natjecanja, prof. Tomasić je posebno čestitao vjersko-prosvjetnoj referentici Emini Mešić. Posebne riječi natjecateljima i organizatorima uputila je pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje gospođa Marijana Toljan, a u završnom dijelu na zatvaranju natjecanja srdačne čestitke uputila je i gospođa Ljubica Carmen Brčić iz Ureda za obrazovanje grada Zagreba.

Dr. Nezir Halilović iz Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ BIH predstavio je propozicije i strukturu  Natjecanja iz Sire (životopisa Poslanika) koje je predviđeno za srednjoškolce navodeći da ovom testiranju pristupa oko 5000 srednjoškolaca na području BIH, Hrvatske i Srbije na 23 lokacije.

Kako maksimalno, uspješno, kvalitetno i zanimljivo iskoristiti dolazak djece i njihovih muallima iz cijele Hrvatske  i prisustvo u Zagrebu,  a da ne bude stresno samo kroz testiranje za djecu i mlade, pokazao je  uspješno ostvaren i na zadovoljstvo sviju plan Vjersko-prosvjetne službe Mešihata IZ-e u Hrvatskoj. Naime, nakon pismenog testiranja i klanjanja podne-namaza, učenici su se s određenim imamima i muallimima već po dogovorenom rasporedu i programu zaputili u Ekopark Krašograd, nedaleko od Zagreba gdje su proveli poslijepodne u zabavi, igri i rekreaciji. Upravo je to i bio cilj Mešihata IZ-e u Hrvatskoj: okupiti djecu i mlade koji će najviše vremena provesti u međusobnoj interakciji, druženju, pozitivnom ozračju.

Za srednjoškolce, odnosno mlade, osmišljeni su sadržaji kroz Omladinski klub gdje su imami moderirali video-projekcije, parlaonicu, karaoke-ilahije i igre prikladne za njihov uzrast. Kroz pomenute sadržaje mladima su poslane poruke o mladosti kao najvažnijem periodu njihovog života koju ne smiju protratiti u besposlici već mladost prožeti pozitivnim i dobrim djelima na zadovoljstva Uzvišenog.

Tijekom tog perioda Državno vjeronaučno povjerenstvo marljivo je pregledavalo i kontroliralo testove.

Pred akšam-namaz svi su se ponovno našli u Kongresnoj dvorani „Salim Šabić“ sa znatiželjom iščekujući rezultate testova Državnog natjecanja i iz Sire (životopisa) Poslanika.

Prisutnima se još jednom obratila m. Emina Mešić poentirajući cijeli program natjecanja s nekoliko rečenica: - Pored osnovnih ciljeva natjecanja: predstavljanja rezultata rada, znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija učenika i njihovih mentora te priznavanja dodatnih bodova za upise u srednje škole, posebno nas veseli što ste, draga djeco, RASLI uz ovo natjecanje. Radili smo analize poslije školskog i županijskog natjecanja i zaključili da ste nakon svakog testiranja motiviraniji, spremniji, da ste usvojili puno više znanja spremajući se za svaki viši nivo natjecanja i da ste postigli ogroman skok od školskog do državnog natjecanja. Odlučili smo da ćemo ubuduće omasoviti natjecanje kako bi što više učenika prošlo kroz ove filtere i kako bi se obogatili dodatnim znanjem i iskustvom. Državno natjecanje pripremamo s posebnom pažnjom pod motom da ovaj dan treba biti jedan od najljepših u vašem mektepskom djetinjstvu. Pored razvijanja pozitivnog natjecateljskog duha, puno nam je važnije da se međusobno upoznajete i družite te da stječete trajna prijateljstva. Imajte na umu da su ovdje najbolji predstavnici svojih medžlisa, da je svaki pojedinac uložio ogroman trud i puno vremena kako bi došao do ovoga nivoa. Nemojte zaboraviti da ste međusobno braća i sestre i da trud i vrijeme utrošeno u stjecanje znanja nisu uzalud potrošeni i kod Allaha imaju dodatnu težinu. Svi vi zaslužujete posebna priznanja, i dobit ćete ih – kako od Ministarstva tako i od Mešihata, i kakogod se plasirali na ovom natjecanju dostojanstveno čestitajte najboljima. –

Vjersko-prosvjetna referentica se još jednom zahvalila gospodinu Tomislavu Tomasiću, višem savjetniku za Vjeronauk u AZOO koji je i tajnik državnog povjerenstva ovoga natjecanja rekavši kako je u svakom trenutku bio na raspolaganju te nesebično, strpljivo i prijateljski davao stručne savjete i pomagao u otklanjanju prepreka i teškoća na koje se nailazilo.

Čestitala je svim sudionicima natjecanja, posebno najuspješnijima, i prenijela posebne selame od uvaženog muftije dr Aziz Hasanović iz dalekog Sudana i njegovo žaljenje što danas nije s nama.

Alem ef. Crnkić

POBJEDNICI 11. MEŠIHATOVOG NATJECANJA

REEĆI RAZRED1. mjesto dijele Hatidža Hadžić iz Splita i Ledjon Mustafaj iz Pule 2. mjesto dijele Ali Alili iz Zagreba i Harun Jukan iz Pule 3. mjesto dijele Ermin Ćibrić i Sumejja Redžić iz Zagreba te Selma Olomani iz GospićaČETVRTI RAZRED1. mjesto Sara Bobarić iz Zagreba 2. mjesto Amra Hodžić iz Splita 3. mjesto Nejla Vilić iz SiskaPETI RAZRED1. mjesto dijele Elvedina Mujkić iz Zadra i Elma Vuran iz Zagreba 2. mjesto Alma Omanović iz Pule 3. mjesto dijele Amer Hodža iz Rijeke i Dino Hodžić Tumpić iz ZagrebaŠESTI RAZRED1. mjesto dijele Baraa Yassin i Aya El-Hajj iz Zagreba 2. mjesto dijele Memnuna Hadžić iz Splita, Tarik Džaferović iz Rijeke i Dino Busovača iz Zagreba 3. mjesto dijele Iman Kapetanović iz Zagreba, Edi Ajanović iz Rijeke i Aida Rušiti iz Vinkovaca

POBJEDNICI 1. DRŽAVNOG NATJECANJA

SEDMI RAZRED1. mjesto Mahmud El-Hajj iz Zagreba 2. mjesto dijele Jamilah Yassin i Ajla Duraković iz Zagreba 3. mjesto Tina Mehičić iz Dubrovnika

OSMI RAZRED1. mjesto Mersudin Buljić iz Pule 2. mjesto Suada Olomani iz Gospića 3. mjesto Belma Aličajić iz Rijeke

POBJEDNICI NATJECANJA IZ SIRE1. mjesto i putovanje u Istanbul osvojila je Emina Reka iz  Pule 2. mjesto i godišnju stipendiju osvojio je Erdal Šehplji iz Pule 3. mjesto i godišnju stipendiju osvojila je Amra Hodžić iz Osijeka 4. mjesto i jednokratnu novčanu nagradu osvojila je Shefkije Doroci iz Splita 5. mjesto i jednokratnu novčanu nagradu osvojila je Amela Alić iz Pule 6. mjesto i jednokratnu novčanu nagradu dijele Adnan Isaković iz Islamske gimnazije i Eldin Čoko iz Pule

m. Emina Mešić

IZLET U KRAŠOGRAD

Učenici od trećeg do šestog razreda zaputili su se u bajkoviti Krašograd nadomak Zagreba. Što li nas očekuje, nismo mogli ni pretpostaviti. Moramo spomenuti i Centar za certificiranje halal kvalitete koji se potrudio materijalno pomoći realizaciju izleta u Krašograd. Tri autobusa sa vjeroučenicima iz cijele Hrvatske su došli u Krašograd. Imali su što i vidjeti. Kuća se zove Domaćica, pa kuća se zove Bajadera, pa Dorina... Ljepote prirode nepregledne, životinje na livadama i jezerima... Ljubazno osoblje djecu je dočekalo sa Krašovim slatkišima, čokoladama itd. Zbog velikog predjela i raznih sadržaja što ga ovo izletište nudi, morali smo se podijeliti na grupe, kako bismo barem jedan dio vidjeli. Vožnja vlakom, igranje u parkovima, skakanje na trampolinu, nogomet, muženje umjetne kravice, a za odrasle skakanje u vrećama i mnoge druge zabavne igre koje ovo izletište nudi. Na kraju da se ova priča ne odulji, već je bolje da je pogledate u slikama. Samo da se zahvalimo organizatorima, Mešihatu Islamske zajednice i vjersko-prosvjetnoj službi te Centru za halal certificiranje koji su obezbijedili jedan od najljepših i najzabavnijih natjecanja do sada sa izletom. Djeci je zasigurno bio nezaboravan.

Husret Hasanović