Na Islamskoj tribini četvrtkom "dr. Sulejman Mašović", 12.03.2015./21.06.1436. h.g. gost predavač nam je bio NJ.E. g. Mohammad Ebrahim Taherian Fard, veleposlanik Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj.  Tema njegova predavanja je bila: Iran – 36 godina neovisnosti u kome je između ostalog istaknuo:

Bismillahi rrahmani rahim

Drage sestre, braćo, dragi prijatelji ,

Iran je ove godine obilježio 36 godina od pobjede Islamske revolucije kada je nakon mnogo godina  odlučio biti u potpunosti samostalan i neovisan. Tu samostalnost Iran duguje istinskoj želji Iranskog Naroda da ima svoju državu u kojoj živi po načelima svoje tradicije i samostalno upravlja svojim resursima.

Odnosi Irana i Hrvatske tradicionalno su dobri i prijateljski. Prijateljstvo naroda naših zemalja traje već jako dugo. Iran je među prvim Azijskim i muslimanskim zemljama priznao samostalnost  Hrvatske razumijevajući nacionalni ponos i želju za neovisnošću. Svoje prijateljstvo je Iran dokazao i u teškim godinama borbe hrvatskih naroda za samostojnost .

Danas je Republika Hrvatska  članica Europske Unije. Odnosi s Iranom na političkom i kulturnom planu su dobri, čak su u porastu. Ovo potvrđuje nedavni službeni posjet prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova gđe Vesne Pusić Teheranu, gdje se na najvišem nivou razgovaralo o temama od obostranog interesa, gdje su potvrđeni otvoreni i prijateljski bilaterelni odnosi te izrazila želja za njihovim daljnim jačanjem, politički, gospodarski i kulturnim.

S obzirom na kapacite naših zemalja, gospodarska suradnja nije zadovoljavajuća. Ali neke se stvari mijenjaju. Kaže se da se aktivnost vanjske politike mjeri njenom gospodarskom komponentom, pa me u tom smislu čine zadovoljnim naznake pozitivnih pomaka i na tom planu.

Danas je svijet suočen s  novim, strašnim fenomenom nasilja, ekstremizma i terorizma. Dijelom zbog nedosljedne politike i dvostrukih standarada, značajan dio muslimanskog svijeta postao je  plodno tlo za bujanje ove strašne pošasti. Osobito strašnim smatram da se sve strahote koje gledamo i slušamo nazivaju islamskim imenom iako nikakve veze s islamom nemaju . Zapravo, muslimani su najveće žtrve djelovanje tih grupacija koje nikakve veze nemaju s porukama Islama. Što se to dogodilo da se mladi ljudi druge generacije doseljenika muslimana u Europu i zapad uopće, vraćaju da bi se pridružili ovim okrutnim grupama? Tim povodom je vrhovni vođa Islamske Republike Iran uputio poruku mladimada Europe i Amerike pozivajući ih da ne dozvole da ih se vara u vezi sa stvarnim porukama Islama te da se o Islamu informiraju na neupitnim izvorima. Svijet mora pronaći modus u borbi protiv ove pojave.

Islamska Republika Iran već 36 godina ustrajava u odluci da  samostalno kreira svoju sudbinu. Na tom putu mnogo je postignuća. Danas Islamska Republika Iran spada u red naprednih zemalja. Uspjesi u naprednoj medicinskoj znanosti: produkciji matičnih stanica, nanotehnologiji, biotehnologiji, farmakologiji, nuklearnoj tehnologiji, samo su neka od dosega. Ove godine, prije deset dana Iran je lansirao svoj četvrti satelit što je zadnja riječ iranske aero i svemirske inustrije. Prije nešto više od godinu dana Iranski narod izabrao je Dr. Hassana Rohania i njegovu Vladu nade i mudrosti, a time je izabrao i konstriktivno sudjelovanje u svjetskim pitanjima i time svijetu dao povjesnu priliku da promjeni  pristup.

Iskreni dijalog, povjerenje i međusobno poštovanje jedini je recept za  čovječanstvo u ovim bremenitim vremenima. Svi na svijetu trebamo razumno uvažavanje  svojie zajedničke sudbine i prilika. Moramo prihvatiti iste pozicije i odabrati put koji se temelji na međusobnom poštovanju i priznavanju dostojanstva svih ljudi, jer nema sile, bez obzira na to koliko je jaka, koja može odlučiti o sudbini drugih.

Nakon predavanja muftija dr. Aziz ef. Hasanović je izrazio dobrodošlicu NJ.E. g. Mohammadu Ebrahimu Taherianu Fardu koji je nedavno preuzeo  ovu časnu dužnost. Posebice je istaknuo da je  gosp. Taherian protekli rat proveo u Sarajevu što je najbolji dokaz da se radi o našem velikom prijatelju.

Poslije toga posjetitelji tribine su postavljali razna pitanja na koja je gosp.  Taherian vrlo iscrpno odgovarao.