U danima i trenucima kada džematlije i građani grada Siska i okolice prolaze iskušenje kroz učestale potrese, posljednji dan kalendarske godine odnosno u četvrtak, 31. prosinca/decembra 2020. obavljena je dženaza-namaz i ispraćaj Fuada ef. Karage u Sisku čije posljednje odredište je rodni zavičaj, Vinac pokraj Jajca gdje će biti ukopan u mezarju Selišće.

U prisustvu brojnih glavnih imama, imama, članova Mešihata, članova i predsj.Sabora IZ-e u Hrvatskoj, kao gosti dženazi i ispraćaju su prisustvovali i brojni građani iz društvene zajednice na čelu sa biskupom sisačkim mons.Vladom Košićem u društvu upravitelja župe Pohoda BDM u Sisku Ivana Grbešića.

 Dženazu-namaz je predvodio muftija dr.Aziz ef. Hasanović, a emotivna obraćanja pored muftije, imao je i glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić koji se osvrnuo na imamski put i službu Fuada ef. Karage od Bugojna, Šipova, Jajca, M.Grada, V.Kladuše pa sve do Siska gdje je zaokružio svoju imamsku službu.

Gdje god je bio postavljen za imama, ubrzo je bio imenovan i za glavnog imama što svjedoči kakav je profil i imidž uživao Fuad ef., a nakon težine imamske misije, dr.Ahmed Smajlović je Fuadu ef. ponudio da po želji bira koji god džemat za sljedeću imamsku službu, na što je Fuad ef. odabrao Sisak, između ostalog, naveo je Alem ef. govoreći o imamskom putu.

U vrlo emotivnom naboju, Alem ef. se posebno osvrnuo na poseban i unikatan odnos koji je bio između njega i Fuada ef. Karage poručivši kako mu je s ljudskog aspekta Fuad ef.trasirao životni put u dva pravca: još kao učeniku mekteba preporukom i savjetom da upiše zagrebačku medresu te savjetom, preporukom i željom da prihvati poziciju imama nakon studija u Sarajevu.

U njemu sam od prvog dana dolaska u džemat imao iskrenog prijatelja, savjetnika, podršku u svakom pogledu, ispomoć i zamjenu kada mi je trebala, naglasio je Alem ef., rekavši kako je Fuad ef. ostavio neizbrisav trag, obol i doprinos u profiliranju i homogeniziranju džemata ali i ostvario inicijalne konkretne korake ka iznalaženju zemljišta za izgradnju buduće džamije.

Dragi Fuad ef., hvala za sve ove provedene godine u kojima sam učio od tebe, bio si i ostao moj učitelj, muallim, a danas, ako sam i kvalitetan i uspješan imam, i ti si za to zaslužan jer pored tebe takav se i postaje, bila je poruka Alem ef. na kraju.

Muftija Aziz Hasanović također je održao emotivno obraćanje govoreći o liku i djelu Fuada ef. Karage poručivši kako je njegova misija upotpunjena na obiteljskom, profesionalnom i društvenom planu.

Ostavivši iza sebe sina Zuhdiju ef. i time nastavljajući imamsku tradiciju ali i unuka Mirzu ef. Žerića, te kćerke Zilhu, Mersihu i muallimu Amilu, Fuad ef. ostavlja one čije će ga dove pratiti u kaburu, istakao je muftija Hasanović te naveo kako je njegov imamski put bio trnovit, a u Sisku je prenio ljubav imamskog poziva svome vrijednom učeniku, a sada glavnom imamu Alem ef. Crnkiću koji je danas među najžalosnijima.

Fuad ef. je uživao u svakoj ugrađenoj cigli i svakoj novoj fazi IKC-a Sisak i IKC Sisak je misijski životni san i povijesni projekat koji je krunisao njegov misijski dunjalučki život, poručio je muftija Hasanović osvrnuvši se i na kulturu dijaloga i međureligijskog dijaloga kojeg je njegovao i živio cijeli svoj vijek na temelju čega je Grad Sisak postao mjesto za zajedničko življenje u kulturi različitosti, prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj već i šire, između ostalog, naveo je muftija Hasanović.

Fuada ef. su do prijevoznika na rukama pronijeli imami i džematlije, te su iskazivanjem halala ispratili Fuada ef. Karagu prema rodnom Vincu gdje je dženaza-namaz zakazana za subotu, 02.01.2021.

Alem ef. Crnkić