Baku, 14. 11. 2019.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović boravi u dvodnevnoj posjeti Republici Azerbajdžan na poziv g. Ali Ahmedova, zamjenika premijera Republike Azerbajdžan i predsjednika Organizacijskog odbora konferencije i Nj. E. Sheikh-ul-islama Allahshukur Pashazadeh, poglavara Muslimanskog kavkaskog odbora. 

 

Muftija je sudjelovao u radu međunarodne konferencije u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu pod nazivom „II. Baku Samit svjetskih religijskih lidera". Konferencija je organizirana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Azerbajdžan g. Ilhama Aliyeva koji je i sudjelovao u njenom radu prigodnim govorom. 

 

Na međunarodnoj konferenciji se promovirala međureligijska suradnja kao i poboljšanje interkulturalnog dijaloga između različitih civilizacija. Još od 2008. godine rasprave o različitim humanitarnim pitanjima, koje se tiču međunarodne  zajednice, održavaju se pod nazivom „Baku proces“. U okviru samita se održala i prigodna proslava 70. rođendana i 40. obljetnice rada Nj. E. Sheikh-ul-islama Allahshukur Pashazadeh.

 

Na konferenciji su sudjelovali i g. Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, g. Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske odnose i dijasporu Rijaseta, g. Mirsad Kalajdžić, kao i dr. Nedžad Grabus, muftija Islamske zajednice u Sloveniji.

 

U pratnji Muftije je g. Bermin Meškić, voditelj Pravne službe Mešihata.