U utorak 11.1.2022. u mesdžidu Džemata Maljevac predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj akademik muftija dr. Aziz ef. Hasanović dodijelio je priznanje "h. Salim Šabić" za najmuteveliju godine 2020. (posthumno) za rah. Sulju Bašića. U uvodu je imam Džemata Maljevac Admir ef. Muhić iznio nekoliko bitnih osvrta o liku i djelu mutevelije rah. Sulje Bašića. Muftija je priznanje uručio njegovoj supruzi Jefimiji Bašić - Zumri. Muftija Hasanović je tom prigodom istaknuo nekoliko bitnih funkcija koje je obnašao rah. Suljo Bašić i osobina koje su ga krasile za života:
- da je bio dugogodišnji mutevelija Džemata Maljevac,
- da je bio predsjednik Medžlisa Karlovac,
- da je dugi niz godina bio na čelu različitih akcija,
- da je zajedno s imamom poveo akciju za Islamski centar u Maljevcu,
- da je uvijek bio voda, a nikako vatra,
- da je čuvao svoj džemat i medžlis,
- da je vodio brigu o mezarju,
- da je bio pravi domaćin džemata.
"Sve dok koristimo blagodati koje je rah. Suljo Bašić radio i privređivao ovom džematu i medžlisu bit će i sjećanje na njega od čega će i na onom svijetu imati koristi." - naglasio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović.
Muftija se zahvalio rah. Sulji Bašiću i njegovoj supruzi Jefimiji na dugogodišnjem čestitom služenju zajednici i čestitao na svekolikom uspjehu Džemata Maljevac, a to je da se danas s ishodovanim dozvolama nalazimo u vremenu pred postavljanjem kamena temeljca za Islamski centar u Maljevcu. Uspjeh džemata se ogleda u realiziranim projektima koji osiguravaju infrastrukturu za rad i djelovanje kao i prepostavke za uspjeh i uspješno poslovanje. U tom smislu rah. Suljo Bašić nije žalio svoga vremena, truda, sredstava... jer džamija mu je bila životni moto. Njegov život u Maljevcu je bio posvećen hizmetu džematu. S ovim datumom je uvažena i zamolba blagajnice Jefimije Bašić da se oslobodi poslova blagajnice džemata zbog odlaska u Njemačku. Punih dvadeset godina je bila blagajnica. Njoj je u znak zahvale ispred Medžlisa Karlovac i Džemata Maljevac predsjednik Semir Čović uručio buket cvijeća. 

Početak kampanje za sakupljanje sredstava za Islamski centar u Maljevcu 

Ova svečanost u Maljevcu je bila ujedno i zvanični početak promidžbene kampanje za sakupljanje novčanih priloga za izgradnju Islamskog centra u Maljevcu. Do sada su se uložila znatna sredstva za kupnju zemlje i projektnu dokumentaciju. Građevinska dozvola postoji i potrebno je izvršiti određene pripreme za izgradnju. Datum svečanog polaganja kamena temeljca dogovoren je za početak mjeseca srpnja ove godine pred Kurban-bajram. Stoga je upućen i poziv vakifima/dobrotvorima, svim ljudima dobre volje da se ugrade u ovaj centar i pomognu njegovu izgradnju na samom ulasku u Europsku uniju koji će krasiti ovo područje i povezivati ljude sa svih strana. Pored džamije s kupolom Islamski centar u Maljevcu će imati učionicu za mekteb, abdesthanu, ured, knjižnicu, prostor za omladinu, prostor za humanitarnu djelatnost, javni toalet (da se koristi kad su kolone na granici), stan za imama kao i munaru u visini od 22,5 metra. Ukupno će imati 450 kvadrata. Pozicija centra je 100 metara od Graničnog prijelaza Maljevac.
Hajr dovu proučio je zamjenik muftije i ravnatelj Islamske gimnazije hadži Mevludin ef. Arslani. 

Na kraju svečanosti predsjednik Džematskog odbora Husein Bašić - Neno gostima je poklonio po jednu ružu uz poziv da svi oni budu dio promidžbe Islamskog centra u Maljevcu. 

Ovoj svečanosti u Džematu Maljevac uz muftiju su prisustvovali: dr. Mirza Šabić, predsjednik Sabora, Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije, Almir ef. Šabić, glavni imam, Semir Čović, predsjednik MIZ-a Karlovac, Alen ef. Jakupović, imam Džemata Karlovac.

 

Admir Muhić