- Izgradnja džamije i Islamskog centra u Sisku (Hrvatska) dobiva svoje najljepše naličje kroz ostakljivanje kupole koja je danas, u utorak, 08. septembra, oplemenjena i ukrašena alemom koji simbolizira orijentir i kompas u vremenu i prostoru za vjerodostojan identitet muslimana grada Siska i okolice - rekao je nakon postavljanja alema glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Alem-ef. Crnkić.

 

Uz tekbire prisutnih džematlija, od inoxa dizajnirani alem u izradi firme Tvornice tehnološke opreme d.o.o. iz Sarajeva koji su uvakufili alem za kupolu džamije u Sisku, postavljen je u centralnom dijelu kupole buduće džamije, nakon čega je zamjenik muftije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Mevludi Arslani proučio dovu na arapskom jeziku. Glavni imam Alem ef. Crnkić proučio je dovu na bosanskom jeziku.

Gospodaru naš, učini da ova džamija bude najdraže mjesto u životima naših porodica, u životima svih muslimana ovog područja.

Molimo te Gospodaru da podariš Svoju neizmjernu Milost na današnji čin postavljanja alema na kupoli i učini Gospodaru da bude orijentir za sve generacije muslimana na ovim prostorima da ne zalutaju i da budu pokorni i predani Tebi u ovoj Tvojoj kući.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović je u izjavi za Media centar Islamske zajednice projekat džamije u Sisku nazvao generacijskim projektom, te da je sretan onaj koji može dati dio sebe u ovaj projekat koji je zalog za budućnost.

- Svjedočenjem postavljanja alema na prekrasnoj kupoli koji je simbol islama, zajednice muslimana i na ponos muslimanima Siska i cjelokupne Islamske zajednice u Hrvatskoj dodatno smo motivirali sve vjernike da podrže i pomognu završetak izgradnje džamije i Islamskog centra u Sisku kako bismo za godinu dana mogli otvoriti ovaj prekrasan objekat na korist ovome gradu i muslimanima - rekao je Hasanović.

Posebna gošća svečanom činu bila je g-đa Sedef Bulut, koordinatorica-ataše zagrebačkog ureda Turske agencije za saradnju i koordinaciju –TIKA.

Izgradnja Islamskog kulturnog centra u Sisku počela je 2016. godine a završetak radova očekuje se krajem naredne godine. Gradi se na četiri nivoa a kada bude gotov prostirat će se na 2641 kvadratnom metru. Osim džamije u njemu se priprema kongresna dvorana, omladinski klub, restoran s dječjom igraonicom, učionice, biblioteka s čitaonicom, stanovi za imame, sobe za goste, uredske prostorije. Oko Centra biće uređen i vrt na koji će gledati restoran s tradicionalnom bosanskom kuhinjom.

Na području Siska živi oko 2400 muslimana, dok ih je oko 4100 u tom dijelu Hrvatske.

(S.S./Preporod.info)