Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je ministra za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatifa bin Abdulaziza Al-Sheikha koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora Jandroković ocijenio je odnose Republike Hrvatske i Kraljevine Saudijske Arabije dobrima i prijateljskima, s potencijalom za proširivanjem suradnje u nizu područja s obostranim interesom. Ujedno je naglasio i kako je Hrvatska postavila vrlo visoke standarde poštivanja i ostvarivanja manjinskih i vjerskih prava.

Na sastanku je istaknuta važnost međureligijskog dijaloga i značaj uzajamnog poštivanja, suradnje i suživota u cilju stvaranja i očuvanja trajnog mira u Europi i svijetu.

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je dugu povijest islama i visok status Islamske zajednice u hrvatskom društvu koja radi na osnaživanju kršćansko-muslimanskih odnosa. U tom kontekstu, oba sugovornika posebno su pohvalila ulogu i rad predsjednika Mešihata i zagrebačkog muftije dr. Aziza ef. Hasanovića.

Ministar Abdullatif bin Abdulaziz Al-Sheikh govorio je o ulozi i značaju islama, stanju s izbjeglicama te doprinosu saudijske strane svjetskoj borbi protiv koronavirusa.

Pravno institucionalizirani islam u Hrvatskoj obilježava više od stotinu godina te je priznat i izjednačen sa svim drugim religijskim zajednicama u Hrvatskoj.
 

www.sabor.hr