Esad ef. Jukan: Centar će biti mjesto susreta, dijaloga, upoznavanja i razumijevanja za dobrobit svih građana

Nakon što je koncem prošle godine od privatnog vlasnika kupio zemljište od gotovo 17 tisuća kvadrata na području Monte Serpa, Medžlis Islamske zajednice Pula ubrzo će postati bogatiji za potpuno novi, pulskim muslimanima prijeko potreban Islamski kulturni centar čije je projekt predstavljen u Domu Hrvatskih branitelja.

Muftija Aziz Hasanović, čelna osoba islamske zajednice u Hrvatskoj uvodno je čestitao novoizabranim vijećnicima grada Pule te kazao da je struka je rekla je svoje te je on to i prihvatio.

- Svi islamski kulturni centri u Hrvatskoj 100 posto se uklapaju u lokalne urbanističke planove, te su kao takvi velik doprinos lokalnoj arhitekturi, poput džamije u Rijeci. Mi spajamo istok i zapad, želimo biti most suradnje. Primjerice, u Zagrebu 40 posto djece u našem vrtiću nisu muslimani. Naglašavam da je Hrvatska jedina zemlja iz koje nitko od muslimana nije išao na poznata svjetska ratišta. Protiv smo svakog oblika radikalizma. Ovdje neće biti Beč, Pula će disati svojom multikulturalnošću, zaključio je Muftija Aziz Hasanović.

Raznoliki sadržaji

- Na pozivni natječaj bilo je pozvano šest autora od kojih su pred komisiju stigla četiri rješenja, a pobijedilo je ono tvrtke Qubik iz Zagreba, kazala je sinoć predsjednica ocjenjivačke komisije Azra Demirović na predstavljanju projekta. Projekt je prisutnim predstavnicima islamske zajednice te lokalnim političarima detaljnije potom predstavio Tin Kavurić iz tvrtke Qubic.

Islamski kulturni Centar će se sastojati od dječjeg vrtića, restorana, kongresne dvorane, učionica, čitaonice, ureda, poslovnih prostora, prostora za okupljanje mladih, stanova za vjerske službenike kao i prostorija za goste.

Sve će to, kako nam je kazao Esad ef. Jukan glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pula, biti dio novog doma za pulske muslimane budući da su sadašnji prostori u centru Pule, u Ulici Leonarda da Vincija, za sve te sadržaje ipak pretijesni.

- Temeljna ideja i zadatak je bio, kaže Jukan, ponuditi rješenje koje će zadovoljiti prije svega funkcionalne, a potom i kulturno i povijesno naslijeđe podneblja u kojem će se centar graditi. Predstavljanje pristiglih radova organizirano je u cilju transparentnosti cijelog procesa, imajući u vidu zanimanje šire javnosti za ovaj projekt. Islamska zajednica u Hrvatskoj predana je razvoju multikulturalnosti i bogatstva različitosti uz poštivanje tradicije i kulture mjesta gdje se objekti grade. Tako će Centar biti mjesto susreta, dijaloga, upoznavanja i razumijevanja za dobrobit svih građana, što je krasilo i krasi mnoge gradove u Hrvatskoj pa tako i Pulu. Građani i svi zainteresirani imat će priliku vidjeti radove koji će u Domu hrvatskih branitelja biti izloženi deset dana nakon službenog predstavljanja, kazao je Jukan.

 

Autor: Marcello ROSANDA

Glas Istre