ISLAMSKA TRIBINA „DR. SULEJMAN MAŠOVIĆ“

ČETVRTAK, 19.12.2013., S POČETKOM U 19:00 SATI

PROMOCIJA KNJIGE AVDE HUSEINOVIĆA „NASER – OD GAZIMESTANA DO HAGA I NAZAD“

Knjiga „Naser – od Gazimestana do Haga i nazad“ govori o brigadiru Naseru Oriću, legendarnom ratnom komandantu obrane Srebrenice. Knjiga ima 419 stranica i sadrži više od 200 važnih ratnih dokumenata. U njoj Naser Orić po prvi put priča svoju životnu priču, pri čemu čitatelje upoznaje s danima djetinjstva, boravkom u Specijalnoj jedinici MUP-a Srbije, kada se nalazio u ličnoj pratnji Slobodana Miloševića, ratnim događajima u Srednjem Podrinju. Također, otkriva detalje o izlasku iz Srebrenice u travnju 1995. godine, danima kada se događao genocid u Srebrenici, životnim nevoljama nakon Daytonskog sporazuma, odlasku i boravku u pritvoru Haškog tribunala, kao i događajima koji su ga pratili po povratku iz Haaga.

Knjigu je u lipnju 2013. tiskala Izdavačka kuća „Dobra knjiga“ iz Sarajeva, a nakladnik je Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ iz Vogošće. Pored autora, knjigu će predstaviti pjesnik i književni kritičar Ervin Jahić. Moderator tribine je Ismet Isaković, glavni urednik „Preporodovog Journala“.

O autoru:

Avdo Huseinović (Sarajevo, 1973.) je bio borac Prvog korpusa Armije Republike BiH tokom cijelog rata. Svojim djelovanjem na očuvanju istine o prethodnom ratu Avdo Huseinović je, kako ističu bosansko-hercegovački mediji, „na sebe preuzeo odgovornost čuvara našeg kolektivnog sjećanja“. Do sada je snimio pet dokumentarnih filmova o najbolnijim i najstrašnijim događanjima za vrijeme agresije na BiH: „Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008.), „Krvavi ples po šeheru“ (2010.), „Daleko je Tuzla“ (2010.), „Bosna ili smrt“ (2011.) i „A bili su samo djeca“ (2012.). Prije knjige „Naser – od Gazimestana do Haga i nazad“ napisao je knjigu „Dželati naroda mog“ (2009.), koja faktografski tretira najveće ratne zločine nad Bošnjacima u ratu od 1992.-1995. godine.

Trenutno radi dva nova dokumentarna filma. Prvi je priča o Višegradu, gradu koji je kroz historiju metafora ponovljenih genocida nad Bošnjacima Podrinja, u kome je u prethodnom ratu ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, od toga veliki broj djece. Pritom je interesantno da su tokom agresije na BiH višegradski borci imali velike zasluge u obrani Istočne Bosne, posebno Goražda. U radu je i film o Prijedoru – bolna i nedovoljno istražena priča o srpskim konclogorima i genocidu nad Bošnjacima