U Džematu Maljevac, Medžlis Islamske zajednice Karlovac, jučer je upriličena svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju Islamskog centra Maljevac. Svečanosti su prisustvovale brojne džematlije i prijatelji Zajednice. Nakon dvadeset pet godina djelovanja u skučenim prostorima, koji se nalaze uz samu granicu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, članovi Zajednice iz Maljevca su dočekali dan početka izgradnje adekvatnih prostorija koje će odgovoriti svim potrebama muslimana ovoga područja, ali isto tako prostor će biti otvoren za sve ljude dobre volje i njihove potrebe. Na svečanosti, prisutnima su se obratili imam Džemata Maljevac Admir ef. Muhić, predsjednik IOM-a Karlovac, Semir Čović, glavni imam Medžlisa Karlovac Almir ef. Šabić, zamjenik županice Karlovačke županije, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, a na kraju, prigodnim obraćanjima, program su zaključili muftija akademik Aziz ef. Hasanović i izaslanik reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić. Prije obraćanja odlomak iz Kur'ana je proučio Enis Bašić. U svome obraćanju muftija akademik Aziz ef. Hasanović je istaknuo da će ovo mjesto biti mjesto okupljanja i zajedništva, rasadnik dijaloga i zajedničkog uvažavanja. Naglasio je poseban značaj Islamskog centra Maljevac jer odražava nužnost i potrebu muslimana koji žive na području općina Cetingrad, Vojnić, Glina i Topusko, za izgradnju adekvatnog vjerskog prostora za vjersko i kulturno jačanje svoga duhovnoga i identitetskoga bića. Istaknuo je da Mešihat Islamske zajednice daje punu potporu projektu u izgradnjii ovog hvale vrijednog objekta i Bogu ugodnog djela, na ponos i zadovoljstvo muslimana u Hrvatskoj.

Izaslanik reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić istaknuo je u svom obraćanju da je Islamska zajednica u BiH ustanova koja gaji islamski identitet na području BiH, ali svakako i izvan domovinskih temelja kao što je Republika Hrvatska, gdje muslimani u jednom mozaiku sa drugim vjernicima čine jedno kompletno društvo. Kazao je i da Islamska zajednica cijeni status koji ima Islamska zajednica u Hrvatskoj naglasivši da od 1916. godine do danas Hrvatska je priznala islam kao religijsku zajednicu, te da su sve potrebne aktivnosti dio zajedničkog suživota muslimana sa drugim vjerskim zajednicama. Na kraju je kazao da je kamen temeljac poruka mira, zajedništva i humanosti i suživota.

Program je obilovao ilahijama koje su izvodili članovi Hora Gazije, te Ajla Muhić, a u programu je sudjelovao i tamburaški orkestar Osnovne škole Cetingrad. Na kraju odlomak iz Kur'ana je proučio glavni imam MIZ Zagreb kr. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili, a dovu pri polaganju kamena temeljca zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani. Hadžija Ibrahim Ljubijankić je proučio ezan za podne namaz s čime je završen program. Druženje je nastavljeno uz ručak i kahvu koje su vrijedne džematlije Maljevca pripremile za posjetitelje.