Krajem svake nastavne godine u Islamskom centru Zagreb organizira se Završna mektepska svečanost povodom završetka nastavne mektepske godine. Tako je, hvala Bogu bilo i ove godine. Završna mektepskasvečanost se sastoji od promocije hatmaša – onih koji su pročitali Kur'an, kao i onih koji poznaju arapsko pismo sufaru, učenjem ilahija i kasida, recitiranja pjesama prigodnih za ovaj događaj, dodjele uvjerenja, priznanja i nagrada od strane Medžlisa najboljima sa državnog Natjecanja iz Islamskog vjeronauka, podjele uvjerenja za školu, paketića za djecu i ćevapijade za džematlije.

Ovogodišnji broj hatmaša je bio 45. Mersad ef. Kreštić je imao 28 polaznika, a muallima Melisa Arslani je imala 17. Njima su se pripojili na svečanosti i 9 polaznika Škole Kur'ana i hifza, koju vodi muallima mr.sc. Lamija Alili, pa ih je ukupno bilo 54. Zaista, veliki trud s ovim hatmašima su uloćili njihovi roditelji i muallimi, koji su znali i po sedam puta davati tečaj iz sufare, ali se na kraju trud i isplatio. Svaki od ovih polaznika je dobio uvjerenje o uspješno položenom hatmanskom ispitu i novčanu nagradu od Medžlisa islamske zajednice Zagreb, koje im je uručio glavni imam MIZ Zagreb kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili. Pored ovih uvjerenja MIZ Zagreb je dodijelio i novčane nagrade i diplome za najbolje rangirana prva tri natjecatelja iz petog, šestog, sedmog i osmog razreda na državnom Natjecanju iz Islamskog vjeronauka ove školske godine, a nagrade i diplome im je uručio predsjednik IOM MIZ Zagreb mr. sc. Nermin ef. Botonjić.

Tako je ovogodišnji redoslijed za nagrađivanje učenika bio slijedeći: 

5. RAZRED:

1.LEJLA GARIĆ (5. MJESTO NA DRŽAVNOM)

2. DŽEJDA KREŠTIĆ (6. MJESTO NA DRŽAVNOM)

3. ADEM AL-HAJJ (8. MJESTO NA DRŽAVNOM)

 

6. RAZRED:

1.DINO HADŽIĆ (2. MJESTO NA DRŽAVNOM)

2.NUDŽEJMA KREŠTIĆ (5. MJESTO NA DRŽAVNOM)

3.AMINA MUSLIJA (11. MJESTO NA DRŽAVNOM)

 

7. RAZRED:

1.HISHAM AL ISSA (1. MJESTO NA DRŽAVNOM)

2.EMANA MERSELI (3. MJESTO NA DRŽAVNOM)

3.ANDI SAMAHODAJ (7. MJESTO NA DRŽAVNOM)

 

8. RAZRED:

1.AMNA HEKIĆ (1. MJESTO NA DRŽAVNOM)

2.AJDIN MUSIĆ (3. MJESTO NA DRŽAVNOM)

3. EMRE SKENDER (5. MJESTO NA DRŽAVNOM)

 

Nakon programa učenja kur'anskog teksta, ilahija i kasida, recitiranja pjesama od strane svih hatmaša i polaznika Škole Kur'ana, te nakon dodjela ovih nagrada i diploma, glavani imam MIZ Zagreb je proučio dovu i klanjao se podne namaz. Poslije klanjanja podne namaza učenici su otišli do svojih učionica gdje su primili slatke poklon paketiće koje im je udijelio maskota Lino, za čiji dolazak je bio zaslužan Centar za certificiranje halal kvalitete. Poslije su polaznici mektepske nastave sa svojim roditeljima mogli na ćevape i tzv. ćevapijadu koja je u organizaciji MIZ Zagreb i kada se podijeli i do dvije tisuće porcija ćevapa. Na kraju čestitamo djeci i njihovim roditeljima na uloženom trudu i istrajnosti, te uspjehu kojeg su pokazali u nekada i težim uvjetima kada se nastava morala održavati na daljinu i online.

Mersad ef. Kreštić