Župni vikar župe svetog Nikole u Hrvatskoj Kostajnici, franjevac Danijel Maljur, umjesto dijaloga i ekumenizma, na društvenim mrežama promiče govor mržnje

Koje je to najveće zlo koje je zadesilo ljudski rod u cjelokupnoj njegovoj povijesti? - pita se fra Danijel Maljur i nudi odgovor - islam.

Župni vikar Župe svetog Nikole u Hrvatskoj Kostajnici, franjevac Danijel Maljur, umjesto dijaloga i ekumenizma na koje ga obvezuje njegova vjera, na društvenim mrežama spremno promiče govor mržnje. Snimio je više videoradova i objavio ih na YouTubeu, a u njima teološki promišlja pitanja vegetarijanstva, Jehovinih svjedoka i slično. Među ostalim, jedan od filmića nosi naziv: “Islam”. Na pitanje koje je najveće zlo koje je snašlo čovječanstvo, prebire po temama nacizma, holokausta, Hitlera, atomske bombe u Japanu, pobačaja itd. Odgovor, prema njegovu tumačenju, nije ništa u usporedbi s islamom.

- Islam, koji trenutačno u naše živote ulazi na mala vrata, bez ikakve sumnje nadmašuje sve navedene tragedije čovječanstva- nastavlja fra. Maljur objašnjavajući dalje kako sveta knjiga islama, Kuran nije autentičan, nije Božja objava ni Božja riječ. Kako bi to potkrijepio, dodaje: 'Đavao je ovdje došao na svoje'.

Iste misli dijeli i na svojem javnom profilu na Facebooku. Posljednji put objavio je 24. rujna poveznicu na članak 'Islam u statistikama' u kojem autor tvrdi kako je islam nasilna religija koja uništava svijet. Objavu je fra. Maljur popratio tekstom: 'Jučer je jedan naš biskup izjavio da svi vjerujemo u istoga Boga. Nop, not gonna happen...'.

Na istom profilu 18. rujna hvali se da je bio u Tovarniku među izbjeglicama. Tvrdi kako među njima gotovo i nema staraca, žena i djece, ali su zato ondje brojno nadmoćni mladići u punoj snazi od oko 35 godina.

- Ako očekujete da ćete vidjeti patnička prognanička lica, morat ćete proguglati novinarske montirane snimke jer toga u realnosti nema. To su lica kraljeva koji su došli u podaničke zemlje i sada moraju trpjeti neku njima nejasnu gnjavažu. Možda među njima ima i pravih izbjeglica koji traže samo sigurnost u prvoj slobodnoj zemlji, ali takve nisam vidio - nastavlja on ne navodeći je li kome od njih pružio ruku pomoći ili samilost.

- Nemam komentara. Ništa ne želim komentirati- kazao je kad smo ga nazvali i pitali jesu li snimke na YouTubeu njegove te je li profil na Facebooku njegov ili se tko drugi predstavlja njegovim imenom. Također, na pitanje je li promicanje govora mržnje u skladu s njegovom vjerom, rekao je da nema komentara.

- To što je on pisao i objavljivao vrlo je neprikladno i nije u katoličkom ni vjerničkom duhu. Ako u medijski javni prostor ulazi kao predstavnik neke zajednice, ne može je dovoditi u neugodnu situaciju stavovima s kojima se ne slažemo. Jučer sam razgovarao s biskupom Vladom Košićem o fra Danijelu Maljuru i sankcijama koje ćemo poduzeti. Razmatramo što učiniti, a ja ću danas nazvati fra Maljura i tražiti da ukloni sve zapise u kojima poziva na mržnju i netoleranciju - kazao je u utorak fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Sisački biskup Vlado Košić nije odgovorio na naš upit što planira poduzeti kako bi spriječio fra Maljura u daljnjim neprikladnim javnim istupima.

Preuzeto iz 24 SATA, Utorak, 29. 9. 2015. u