Muallimsko vijeće Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, šestu godinu zaredom organizira projektnu debatnu radionicu pod nazivom Parlonica koja okuplja muslimansku mladež (ponajviše srednjoškolce) iz više gradova Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije i Austrije. Ovogodišnja Parlaonica održava se u okviru značajne, 30. obljetnice otvorenja Islamskog centra u Zagrebu u subotu, 4.03.2017./5.06.1438. h.g., s početkom u 12.30. Neprocjenjiv dio kulture svakog naroda njegova je vjerska i tradicijska kultura stoljećima čuvana i njegovana na istome mjestu na kojem je nastala a to je među narodom. Običaji i običajno pravo odigrali su značajnu ulogu kako u periodu izgradnje islamskog pravnog sustava tako i u procesu primjene nijegovih normi. Osnova za prihvaćanje običaja nalazi se u kur’anskom konceptu „ono što je ustanovljeno kao dobro“. Smatralo se da u tradiciji različitih naroda i kultura postoje elementi dobra koji reflektiraju ostatke nekadašnjih nebeskih objava koje su ljudi vremenom iskvarili te da muslimani, kao nositelji posljednje u nizu takvih objava, baštine te vrijednosti.

Programom ovogodišnje Parlaonice, pod nazivom Tradicija i mladi želimo osvijetliti i pokušati sačuvati od zaborava brojne običaje muslimana naših krajeva ali i ukazati na one koji nisu dio muslimanskog vjerskog i kulturnog naslijeđa s naglaskom kako je borba protiv različitih zabluda koje su se rasprostranile neminovna te prijeko potrebna.

Uvažavajući sredinu u kojoj žive i djeluju muslimani Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u okruženju, program Parlaonice imat će karakter interklulturalnog i multidisciplinarnog pristupa.

Pored srednjoškolaca/omladine iz Zagreba, u Parlaonici će sudjelovati polaznici srednjoškolskog vjeronauka iz Pule, Rijeke, Siska, Karlovca, Sanskog Mosta, Bosanske Kostajnice, Bosanske Dubice, Ljubljane i Graza (Austrije) sa svojim imamima i muallimama.