Veleposlanica Države Katar, ekselencija Moza bint Nasser bin Ahmed Ali Al-Thani priredila je 27. studenoga 2014. primanje u Zagrebačkoj džamiji, u čast Dana Države Katar

DRŽAVA KATAR U ZAGREBAČKOJ DŽAMIJI

U sklopu aktivnosti Mešihata Republike Hrvatske, zahvaljujući prijateljskim odnosima sa svim diplomatskim službama u Republici Hrvatskoj, najstarija Tribina u Hrvatskoj, Dr. Sulejmana Mašovića, obogaćena je novim sadržajem. Jednom mjesečno, na Tribini će gostovati veleposlanici Ambasada u Zagrebu, a svrha je da našim džematlijama predstave državu koju zastupaju. Oni će biti domaćini večeri u kojoj će nastojati prikazati sve važnije sadržaje života svoje domovine, od povijesnih, kulturnih, političkih i svih ostalih postignuća… do kulinarskih.

Muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović dobro je osmislio to naše upoznavanje drugih kultura i običaja. S tim u svezi, na prvoj tribini gostovala je veleposlanica Države Katar, ekselencija Moza bint Nasser bin Ahmed Ali Al-Thani koja nas je upoznala sa svojom zemljom, s prijateljskom Državom Katar.

Vidjeli smo odličan dokumentarac o Kataru, a nakon projekcije u prostorijama restorana naše Islamske gimnazije kušali razne ukusne specijalitete katarske kuhinje.

Valja reći da su se pozivu odazvali i počastili nas posjetom brojni veleposlanici, papinski nuncij, generali i mnogi drugi uglednici, tako da je Kongresna dvorana „Salema Šabića“ bila pretijesna da prihvati sve znatiželjnike.

Ako znamo, a znamo, da se Država Katar u povijesti proslavila po glasovitim katarskim biserima, onda neka nam bude dopušteno reći da je ekselencija Moza bint Nasser bin Ahmed Ali Al-Thani jedna od tih sjajnih bisera na katarskoj ogrlici.

Ovom prigodom donosimo u cijelosti pozdravni govor Veleposlanice, a fotografije će pokazati svu ljepotu i srdačnost druženja s našim katarskim prijateljima:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Zahvala pripada Allahu, dž. š., i njegovom časnom poslaniku Muhammedu, a.s.

Najprije bih željela izraziti dobrodošlicu svim veleposlanicima i diplomatima akreditiranim u Republici Hrvatskoj, te upućujem posebnu zahvalu Nj. E. muftiji Republike Hrvatske dr. sc. Azizu ef. Hasanoviću kao i gospodinu Khalidu Yasinu za napore koje su uložili u organizacije ove večeri.

Dame i gospodo.

Velika mi je čast što ste se odazvali i pridružili nam se na Katarski dan.

Katar je doživio pozitivne i kontinuirane promjene pod mudrim upravljanjem Nj. E. Emira Oca šeika Hamada bin Khalifa Al Thani, Allah ga čuvao, čiji put slijedi Nj. V. Sheikh/Tamim bin Hamad bin Khalifa Al-Thani, Allah ga čuvao.

U tom je razdoblju usvojen Ustav Države Katar, 2003. godine, a nakon toga uslijedili su prvi izbori Općinskoga Vijeća i sada smo u fazi  pripreme prvih parlamentarnih izbora na razini naše države.

Vjerujući u slobodu izražavanja i u objektivnost medija, Nj. V. ukinuo je Ministarstvo informiranja.

U posljednja dva desetljeća, Katar je doživio izvanredni napredak u razvoju u svim aspektima života, bilo urbanog, gospodarskog, znanstvenog, sportskog…, gradeći infrastrukturu na svim razinama. Primat smo dali obrazovanju što se odrazilo na svim aspektima života, te je zato utemeljen i obrazovni grad u kojem se studentima omogućava visoko obrazovanje. Treba svakako spomenuti da su svi svjetski renomirani fakulteti prisutni u Kataru.

Što se tiče političkog stanovišta, Katar je učvrstio prijateljske odnose sa sestrinskim državama, iz Vijeća za suradnju Arapskog Zaljeva (GCC), i drugim arapskim zemljama. Time smo postigli snažan rast nacionalnih odnosa na arapskoj razini. Država Katar je, također nastavila put svoj mirotvorni put u izgradnji mostova s ostalim prijateljskim zemljama, bilo kroz bilateralne posjete i doprinose u promicanju  međunarodnog mira i sigurnosti.

Iskoristila bi i ovu prigodu da bih pohvalila Republiku Hrvatsku na priznavanju islamske religije kao jedne od priznatih religija, što se dogodilo prije gotovo jednog stoljeća. Republika Hrvatska je tako jedna od pionira koja pronosi slavu islama u Europi te kao takva može služiti  za uzor drugim europskim zemljama.

Ponovno Vas pozdravljam i želim Vam Božji mir i Božji blagoslov.