Svi koji smo poznavali Libiju i Libijce strahovali smo da će stanje u ovoj zemlji izmaći kontroli, i to se upravo dogodilo. Prije dva dana a nakon što su zarobljeni egipatski ribari u libijskim teritorijalnim vodama i poklani kao stoka, Egipat je u Vijeću sigurnosti zatražio formiranje međunarodnih snaga za rat protiv Daiša. Zapadne zemlje na čelu s SAD misle da u Libiji treba tražiti rješenje pregovorima. Egipatski stručnjaci pokušavaju otkriti tko su članovi terorističke organizacije Daiša koji su poklali egipatske ribare. Postavlja se pitanje jesu li to stranci koji su se iskrcali na sredozemnoj obali dugoj preko 1100 kilometara. Neki članovi talijanske vlade strahuju da će terorizam u Europu stići izbjegličkom rutom preko otoka Lampeduze, što je vrlo moguće. Kakvo je trenutno stanje prevladava uvjerenje da libijska vlada sa sjedištem u Tobruku i zapovjednik njenih snaga general Halifa Hafter nisu u stanju oduprijeti se Daišovcima koji su već zavladali središnjom Libijom i gradom Sirt u kome je rođen svrgnuti i ubijeni pukovnik Kazzafi. Jedan neimenovani predstavnik vlade u Tripolisu izjavio je da su članovi Daiša viđeni južno od Misurate u gradu Beni Velid, ali i gradu Tarhuni. Najopasnija skupina Daišovaca nalazi se u mjestu Hušumul-Hajl koja je već počinila niz zločina.

Nedavno je izbio i drugi ozbiljni problem, a to je pogoršanje odnosa Libije i Turske. Turski predstavnik u Libiji nedavno je posjetio Misuratu u kojoj su koncentrirane milicije takozvane Fedž Libija i koje su osnovale svoju vladu sa sjedištem u Tripoliju na čelu s predsjednikom Hasi.

Vlada u Tobruku koju priznaje međunarodna zajednica optužila je Tursku da se miješa u unutarnje poslove zemlje. Turska je prije nekoliko mjeseci pozvala predsjednika Parlamenta da posjeti Tursku i taj posjet još do danas nije realiziran. Cijelu situaciju iskoristili su teroristi Daiša i ušli u Libiju i počeli svoj šejtanski pir u ovoj zemlji u kojoj je, prema nekim istraživanjima, do sada poginulo oko 120.000 u građanskom ratu. Na istoku zemlje blizu granice sa Egiptom u pustinji pronađeni su prazni sanduci oružja i streljiva koje je navodno došlo u ruke zločinaca iz Daiša. Još uvijek se ne zna kako su zarobljeni Egipćani Kopti koje su pripadnici Daiša poklali, i ako se pretpostavlja da se radi o egipatskim ribarima koji su zalutali u libijski teritorij. Ono što je sigurno jeste da je Libija do kraja potonula u terorizam. Portal Arabia Net doznaje da je u petak u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu održan sastanak 26 načelnika stožera vojski na kome se raspravlja mogućno vojne intervencije u Libiji jer je situacija u toj zemlji izmakla kontroli.