Samostan svete Katarine na Sinajskoj gori na 2642. metra nadmorske visine

Brdo naredbe ili na arapskom džebel šeriah na čijem vrhu se nalazi samostan svete Katarine mjesto na kome je Svevišnji naredio Poslaniku Musi alejhis-selam da skine obuću jer se nalazi u svetoj sinajskoj gori. Temeljem te naredbe Božji poslanik Muhammed alejhis-selam naložio je vjernicima da prigodom ulaska u mesdžide skinu obuću. Iz te naredbe izuzeti su samo vojska na bojišnicama i invalidi. Direktor centra za arheološka i znanstvena istraživanja Egipta Abdurrahim Rejhan izjavio je da je nakon dugotrajnih istraživanja utvrđeno da je upravo na tom mjestu Allah naredio Musi alejhis-selam da skine obuću jer se nalazi u svetoj sinajskoj gori. I kur'anska sura Et-Tin upućuje na sinajsku goru:

وَ التِّنِ وَ الزَّيْتونِ - Tako mi smokve i masline

وَ طُورِ سِنِينَ  - i gore Sinajske

وَ هَذَ الْبَلَدِ الأَمِينِ - i ovog grada štićenoga

Prvi ajet se odnosi na Jerusalem i mesdžid el-Aksa. Drugi ajet se odnosi na Sinajsku goru, a treći na Mekku mukerremu.U sklopu manastira nalazi se i zeleni grm koji je gorio a nije spaljen iz koga je Musa čuo glas Svevišnjega Ja sam Onaj koji jesam…

Izraelci su prvi dali ime Sinajskom gorju poznatom po negostoljubivosti i unatoč tomu Musa alejhis-selam i njegovi sljedbenici živjeli su skromno boreći se sa oskudicom. U takvim uvjetima Izraelci su počašćeni slatkišima (manom) i pečenim pticama. U Sinajskoj pustinji postoji stablo zvano ulejka koje kad ga se ubode u koru ispušta  spužvaste loptice koje vjetar otkida sa stabla i raznosi po pustinji. Izraelci su te plodove kupili i sladili se.

Sinajsko gorje poznato je kao veliko stanište ptica selica u jesen i proljeće. Umorne od dugog leta ptice su umorne slijetale na tlo da bi prikupile snagu za dalji put. Izraelci su koristili njihov umor i lako ih hvatali i tako talili glad.

Negostoljubivost Sinajskog gorja vidljiva je na svakom mjestu pa otuda i jedan od njenih značenja kamena brda

Unatoč velikoj nadmorskoj visini i vrlo rijetkim padalinama na kompleksu svete Katarine nalazi se izdašan bunar vode