Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj započeo s provođenjem islamskog vjerskog odgoja u vrtiću Jasmin

Mjesec listopad 2017. g. u radu Islamske zajednice u Hrvatskoj obilježilo je i uvođenje islamskog vjerskog odgoja u područnom objektu Jasmin dječjeg vrtića Milana Sachsa. Mešihat je stava da vjerski odgoj u ranoj i predškolskoj dobi djeteta ima veliki značaj za cjelovit razvoj zdrave osobnosti, pripremu za školu i pozitivnu integraciju u društvu. Svi roditelji čija su djeca polaznici/e vrtića Jasmin, istu mogu uključiti u pohađanje islamskog vjerskog odgoja u vrtiću. Satovi vjerskog odgoja održavaju se jednom tjedno u trajanju sat vremena, u razdoblju od 16 do 17 sati. Satovi se održavaju srijedom i četvrtkom, naizmjenično, odnosno jednog tjedna srijedom od 16 do 17 sati, a narednog tjedna četvrtkom od 16 do 17 sati, itd. Program islamskog vjerskog odgoja počeo se provoditi u Zagrebu, a uskoro će i u drugim gradovima Republike Hrvatske.

Vjerski odgoj u vrtiću provodi se prema Programu islamskog odgoja djece rane i predškolske dobi, koji je odobren na sjednici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj 31. 5. 2015. g. Program je kreirala Vjersko-prosvjetna služba Islamske zajednice u Hrvatskoj na čelu s voditeljicom m. Eminom Mešić i konzultanticama Brankicom Blažević, dipl. pedagoginjom i Nermom Redžić, odgojiteljicom. Program je nastao u suradnji Vjersko-prosvjetne službe s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Suglasnost na Program nadležno Ministarstvo je dalo 25. kolovoza 2015. g. Ova suradnja svjedoči ostvarivanju prava iz Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa iz 2002. g. čiji članci 10., 11. i 12. definiraju način organiziranja i izvođenja vjerskog odgoja u javnim predškolskim ustanovama. Također, govori i o dobrim partnerskim odnosima Islamske zajednice u Hrvatskoj i nadležnog ministarstva za odgoj i obrazovanje te institucijama na nižim razinama vlasti koje organiziraju i provode odgoj djece rane i predškolske dobi.

Program vjerskog odgojno-obrazovnog rada za djecu rane i predškolske dobi zasnovan je na teorijskim i praktičnim saznanjima u oblasti relevantnih društvenih znanosti i predstavlja nastavak i nadopunu roditeljske brige i odgojnog nastojanja. Sadržajno i po planu realizacije u korelaciji je s ostalim programima rada u predškolskim ustanovama. S Programom islamskog vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi detaljnije se možete upoznati ovdje.

Voditeljica islamskog vjerskog odgoja, m. Edina Bešić održala je prve satove ovog programa na kojima su djeca naučila islamski pozdrav i upoznala se s islamskom praksom započinjanja svake dobre radnje i posla uz spominjanje Uzvišenog Boga (kroz igru i vježbe prilagođene metodologiji rada s djecom rane i predškolske dobi djeca su naučila da Bismillu učimo prije jela, a El-Hamdu lillah poslije jela; Bismillu prije spavanja, a El-Hamdu lillah poslije buđenja, itd.).

Vjersko-prosvjetna služba Islamske zajednice u Hrvatskoj sretna je obavijestiti Zajednicu, a naročito roditelje djece rane i predškolske dobi, da je dugogodišnji rad, trud i zalaganje na uvođenju vjerskog odgoja u javne predškolske ustanove rezultirao uspješno i povoljno za našu Zajednicu.

Molimo roditelje da ukoliko već do sada nisu uključili dijete u pohađanje vjerskog odgoja u vrtiću da to učine u skorom periodu prijavom zainteresiranosti kod odgojiteljica u vrtiću. Odgojiteljice kao i voditeljica vjerskog odgoja, te Vjersko-prosvjetna služba Islamske zajednice u Hrvatskoj dostupne su za pružanje svih dodatnih informacija i odgovora na pitanja roditelja.

Dragi roditelji, islamski vjerski odgoj ovog tjedna će se održati u četvrtak, 26. listopada 2017. g. s početkom u 16 sati u prostorijama vrtića Jasmin.