Tog lijepog popodneva, u subotu, 07.10.2017. godine, u Omladinskom klubu naše džamije, sastala se 12. generacija Zagrebačke medrese “Dr. Ahmed Smajlović”.  Na druženju, povodom  10. obljetnice male mature, okupilo se nas 11 od generacije koja je brojala 18 učenika. Naš razrednik, kurra hfz. Aziz ef. Alili, nažalost, nije bio u mogućnosti prisustvovati tom skupu zbog putovanja u Mekku, ali imali smo čast da nam se obrati, tadašnji profesor arapskog jezika, a sadašnji ravnatelj gimnazije “Dr. Ahmed  Smajlović” i ujedno zamjenik muftije, Mevludin ef. Arslani.

 Sretni zbog ponovnog susreta nakon punih deset godina, prisjećali smo se svojih školskih dana. Ravnatelj, Mevludin ef. Arslani, nas je ispitivao o našem životu sada: koji fakultet smo završili, tko se oženio, a tko udao, imamo li djece, kakav posao radimo i sl. Svi smo se snašli i zauzeli svoje mjesto pod suncem. Profesor nas je proveo kroz gimnaziju, tadašnju medresu. Bilo je lijepo vidjeti koliko se toga promijenilo i ponovo, barem na trenutak, sjesti u đačke klupe.

Sjetili smo se raznih smiješnih anegdota koje smo doživjeli s našim dragim profesorima i kolegama učenicima. Ipak, najljepše je đačko doba!

Druženje smo nastavili uz svečani objed i prezentaciju starih slika. Razgovaralo se i smijalo, gledajući fotografije s mature i maturalca. Sjetili smo se i učenika koji nisu mogli biti s nama. Posebno naše vesele i dobre prijateljice, rahmetli Hađer Lutviji, koja je preselila prije četiri godine na bolji i vječni svijet. Predali smo joj rahmet učeći fatihu i moleći Uzvišenog Allaha, dž.š., da joj podari lijepi džennet firdevs.

Druženje smo završili uz obećanje da ćemo se pokušati sastati ovako još koji put. Treba, inšallah, obilježiti i dvadest godina od mature, a kako vrijeme brzo leti, sad će to!

hafiza Sabaheta Mandžić