Amasija, grad u sjevernoj Turskoj, ujedno i administrativni centar istoimene provincije u kojoj živi preko 300.000 stanovnika, naše pobratimsko muftijstvo od 2008. godine, ove godine od 9. do 25.8. prigrlila je grupu djevojaka iz Hrvatske i priuštila im nezaboravan boravak. Imali smo priliku upoznati bogate kulturno-povijesne znamenitosti ove pokrajine čija povijest seže unazad preko 8 000 godina i kroz koju su se smjenjivale razne kulture i civilizacije (Hititi, Perzijanci, Rimljani, Osmanlije).U Osmanskom periodu Amasija je bila strateški važan grad u koji su sultani slali svoje sinove na dužnost s koje su postavljani za čelne ljude Osmanskog carstva.  Otuda i naziv grad prtinčeva, a mi smo imali čast posjetiti njihove kuće, sada muzeje, i upoznati se s tadašnjim načinom života.

Kuća prinčeva, sada muzej, u kojoj je boravio Mustafa, sin Sulejmana Veličanstvenog.  Iznad, u stijenama, kraljevske grobnice stare tisućama godina.

U dvotjednom programu usavršavanja učenja Kur'ana sudjelovalo je 10 djevojaka iz 5 različitih gradova R Hrvatske u pratnji vjersko-prosvjetne referentice m. Emine Mešić. Kao voditeljica, za ove divne djevojake imam samo riječi hvale. Posebno me raduje što su se bez problema prilagodile kućnom redu naših domaćina i što su imale priliku osjetiti bereket i atmosferu među stotinjak djevojčica, budućih hafiza, čija je preokupacija samo Kur'an. Boravak među njima uistinu je privilegija. Njihova nježnost, iskrenost, darežljivost, lepršanje onim prostorijama i zujanje dok uče i pamte Kur'an podsjeća na džennet i džennetske hurije. Umijeće korištenja vremena i za učenje i za zabavu bez tv, mobitela i interneta sve nas je fasciniralo. Puno smo naučile uz ove djevojčice uživajući svaku noć u sijelima, druženjima i programima ispunjenim učenjem ilahija. Naše cure su se brzo prilagodile i posjećujući druge škole Kur'ana domaćinima kao hediju darivale po nekoliko ilahija u vlastitoj interpretaciji.

Posjet Merzifonu

Druženje u domu

Nastup u školi Kur'ana u Suluovi

Kao organizatore najviše nas veseli činjenica što su djevojke napredovale u učenju Kur'ana i za relativno kratko vrijeme napamet naučile suru Er-Rahman, koju će sa sobom nositi kao emanet i sjećanje na predivan boravak među polaznicama Kur'ana, budućim hafizama. Program učenja i boravka u Amasiji izgledao je ovako: nastava od 8.30 do podne namaza; 3 sata Kur'ana i 1 sat turskog jezika. Potom ručak i obilazak do akšama, a ponekad i jacije. Po povratku u školu nestrpljivo su nas čekale učenice s kojima smo nastavljali druženje i sijelo do kasno u noć. Vikendom smo obilazili druge gradove udaljene stotinjak kilometara.

Naš domaćin, amasijski muftija Ismail ef. Ipek jako se zanimao kako cure napreduju u učenju pa ih je posjetio i na satu te svaku posebno poslušao kako uči Kur'an. Osim toga, upriličio nam je prijem i u muftijstvu te kod gradonačelnika i guvernera Amasije.

Prijem kod amasijskog muftije, guvernera pokrajine Amasije i gradonačelnika istoimenog grada Amasije

Posjetili smo brojne kulturno-povijesne znamenitosti, obišli mnoge muzeje i prirodne ljepote, upoznale se s tradicijom i običajima te sudjelovali u nekima, podijelili iskustvo u nekoliko škola Kur'ana…

Novoizgrađena i suvremeno opremljena škola Kur'ana na periferiji grada Amasije u kojoj smo boravile 2 tjedna i simbolična kapija u obliku otvorenog Kur'ana koja će svakog hadžiju podsjetiti na ulazak u Meku jer izgleda kao njena replika.

Pri odlasku u Amasiju, presjedali smo u Istanbulu i vrijeme između dva leta iskoristile da posjetimoPlavu džamiju i staru jezgru Istanbula, a pri povratku Misir čaršiju, Sulejmaniju džamiju i Kapali čaršiju.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i ubuduće će planirati i realizirati ovakve i slične projekte s ciljem usavršavanja učenja Kur'ana, upotpunjavanja znanja o islamu, ali i nagrađivanja uspješnih i vrijednih pojedinaca koji ne žale truda i vremena utrošenog za zajednicu te jačanjem pojedinaca jačati zajednicu. Svi planirani ciljevi su i ostvareni, gostoprimstvo domaćina bilo je iznad očekivanja.

 Emina Mešić