Na poziv Vijeća za obilježavanje 27. obljetnice preseljenja na bolji svijet osnivača i utemeljitelja Islamske Republike Iran, imama Homeinija Musavija, u šestodnevni posjet I. R. Iran boravio je zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani. Tim povodom, u razdoblju od 1. do 4. lipnja 2016. god., u Teheranu, održana je dvodnevna Međunarodna konferencija pod nazivom Imam Homeini i islamski ummet. Konferencija je otvorena u nazočnosti visokih predstavnika vlasti Islamske Republike Iran, predstavnika svih vjerskih zajednica u Iranu te velikog broja uzvanika iz cijeloga svijeta.

Mevludi ef. Arslani je, na zahtjev organizatora, imao izlaganje o važnosti jedinstva muslimana, koja je bila jedna od ideja vodilja islamske revolucije. Na samom početku izlaganja zahvalio se organizatoru na pozivu, a posebice predsjedniku radnoga predsjedništva  ajetullahu Muhammedu Aliji Teshiriju, savjetniku vođe Islamske revolucije za islamski svijet, što je nazočio obilježavanju 100. obljetnice pravnog i institucionalnog islama u Republici Hrvatskoj. Također se zahvalio vlastima I. R. Iran na lijepom i srdačnom dočeku službenoj državnoj delegaciji Republike Hrvatske na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, u čijem je sastavu bio i uvaženi muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

U svom je izlaganju efendija Arslani naglasio da je islamski ummet danas razjedinjen više nego ikada te da kao imami, hatibi, vaizi i sljedbenici časnoga islama imamo obvezu boriti se protiv govora mržnje jedni prema drugima, a koji se može čuti s nekih minbera naših džamija, bile one šijitske ili sunitske. Također je pozvao na zajedničku borbu protiv ideologije tekfira te na najoštriju osudu onih koji, tobože, uime islama ubijaju na najokrutniji način nevine ljude, svoju braću i sestre po vjeri, ali i sljedbenike drugih vjera i svjetonazora, nanoseći veliko zlo i štetu islamu i muslimanima. „Oni prijete miru, sigurnosti i stabilnosti ne samo na području Bliskoga istoka, nego u cijelome svijetu“ – poručio je efendija Arslani. Naglasio je, također, da posljedice njihovih zločina danas osjećaju svi muslimani na svijetu, a posebice muslimanske manjine na Zapadu, koje zbog rasta islamofobije i jačanja ksenofobnih govora i ekstremnih skupina su zabrinute za živote i imetke muslimana. Na kraju svoga govora pozvao je sve vlade muslimanskih zemalja da interes ummeta stavljaju ispred interesa svojih zemalja.

Ceremonija obilježavanja 27. obljetnice preseljenja imama Homeinija na ahiret završena je velikim mitingom održan u haremu Mutahhar, u kojemu je pokopan imam Homeini, gdje se velikom mnoštvu ljudi, u nazočnosti cijelog državnog vrha, predstavnika vjerskih zajednica te veleposlanika akreditiranih u Teheranu, obratio lider Islamske revolucije ajetullah Ali Hamenei. U svom dvosatnom govoru poručio je da je povratak osnovnim načelima Islamske revolucije jedini put napretka i ostvarivanja ciljeva iranske nacije.