U svijetu se godišnje proizvede 311 milijuna tona plastike

Kada su nedavno japanski znanstvenici izjavili da su pronašli bakteriju koja jednostavno rečeno jede plastiku kojom je svijet zatrpan, pojavila se nada kako se riješiti proizvoda kome do sada nije pronađeno rješenje, a bez koga je nemoguće zamisliti svijet. Prema pouzdanim pokazateljima u svijetu se godišnje proizvede plastike u različitim oblicima oko 311 milijuna tona. Prirodna razgradnja jedne plastične boce traje 450 godina. Zbog toga je i ovo priopćenje japanskih znanstvenika izazvalo interes.

Znanstvenici u svom priopćenju javljaju da otkrivena baterija za sada vrlo sporo jede plastiku. Da bi razgradila običnu plastičnu čašu bakteriji je potrebno šest tjedana, ali i to je veliki uspjeh u odnosu na prirodnu razgradnju.

Znanstvenici, međutim, tvrde da je otkriće bakterije najvažnije u ovom procesu i uvjereni su da će pronaći načina kako natjerati bakteriju da brže jede plastiku. U studiji japanski znanstvenika kaže se da je 99% morskih ptica u opasnosti da uginu od gutanja plastičnih proizvoda. Ako se nastavi ovim tempom trovati plastikom mora i oceane do 2050. godine u morima i oceanima bit će više plastike nego ribe. Trenutno svjetskim morima i oceanima pluta 150 milijuna tona plastičnig otpadaka. S toga je od životne važnosti pronaći načina kako riješiti taj veliki problem. Za sada je otkrivena bakterija jedino stvorenje koje jede plastiku.