Pod organizacijom Rijaseta i Uprave za vjerske poslove organiziran je Četvrti susret mreže mladih u gradu Mostaru i to u periodu 17.-19. lipnja 2022. Na susretu su sudjelovali koordinatori i članovi Mreže mladih Islamske zajednice u BiH, Srbiji, Hrvatskoj te Sloveniji. IZ u Hrvatskoj predstavljala je omladina iz MIZ Splita na čelu sa glavnim imamom Vahidom ef. Hadžić. 

Svečano otvaranje upriličeno je u atriju Karađoz-begove medrese gdje su se prisutnima obratili Dr. Enes ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski te Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove. Poruku Reisu-l-uleme prenio je njegov izaslanik dr. Enes Ljevaković. Tema ovog susreta bila je „Mladi u promociji moralnih i društvenih vrijednosti“.  Sam susret bio je edukativno-rekreativnog tipa, odnosno sudionici su imali priliku slušati predstavljanje dva projekta, a ostatak dana obilaziti povijesne i kulturne znamenitosti jugoistočnog dijela BiH.

Prvi projekt pod nazivom „Pod nebom vedre vjere: Islam i Europa u iskustvu Bosne“ predstavio je prof. dr. Dževad Hodžić. To je projekt koji predstavlja kulturno-povijesne aspekte i dostignuća muslimana na ovim prostorima, a ujedno predstavlja i temelj u formiranju muzeja Islamske zajednice u BiH. Cilj je projekta da kroz 23 sekcije javnosti približi predmete iz islamske umjetnosti i arhitekture, književnosti, glazbe te predstavi rad znamenitih Bošnjaka koji su značajno doprinijeli društvenom, znanstvenom, kulturnom i umjetničkom životu na Zapadu i Istoku.

Drugi projekt čini digitalna platforma „Islam.ba“ kojeg su predstavili mr. Meho ef. Šljivo i ElvedinSubašić. To je interaktivna platforma za odgoj i obrazovanje u kojem se mogu naći različiti članci iz Preporoda, Takvima ili Islamske misli, Ilmihal,enciklopedija hadisa, Kur'an i tefsir te je moguće postavljanje pitanja. Platforma olakšava svima onima koje zanimaju islamske teme i istraživanje Islama, a bit će moguće i pohađanje interaktivnih tečajeva iz različitih vjerskih oblasti. Predavanje „Mladi i edeb“ održao je prof. dr. Dževad Hodžić u kojem je naglasio da bez pravilnog odgoja nema ni pravog obrazovanja, a pravo znanje nije puko poznavanje činjenica već ono znanje koje je od koristi nama i cijelom društvu.

Prve je večeri u ženskom dijelu medrese održano još jedno neformalno predavanje i druženje sa dr. Safijom Malkić, voditeljicom Odjela za brak i porodicu. Ukazala je da bi svaka žena muslimanka trebala biti uspješna u onome čime se bavi, a za to je potrebna vjera i strpljenje te mnogo uloženog truda. Nakon predavanja uslijedila je diskusija u kojem su prisutni mogli postaviti pitanje predavaču ili dati svojkratki osvrt. 

Edukativno-rekreativna aktivnost započela je obilaskom džamije Ali-paše Rizvanbegovića na Buni u kojoj nam je domaćin ispričao o počecima njene gradnje i uvjetima koje je vakif postavio. Tako je stoljećima bilo obvezno da se u toj džamiji klanja svih pet dnevnih namaza, prouči tri puta sura Ihlaspred dušu vakifa, a za to je bila osigurana i dnevnica.Danas se u toj džamiji klanja samo džuma namaz. Nažalost, džamija je spaljena do temelja tijekom rata, no ponovno je obnovljena.

Posjetili smo i Počitelj, grad na lijevoj obali rijeke Neretve i Šišman Ibrahim-pašinu džamiju ili Hadži Alijinu džamiju. Sagrađena je u 16. stoljeću, a uz samu džamiju nalazili su se mektebi, medresa, imaret, hamam, han i sahat-kula. I ova džamija je 1993. godine nažalost bombardirana, no sanirana je i vratila se svojoj izvornoj funkciji. Uz to, imali smo priliku popeti se na Počiteljsku utvrdu. U gradu Stolcu posjetili smo Carevu džamiju, popeli se na Vidoški Stari grad te obišli Begovinu-tradicionalne bosanske kuće koje se trenutno obnavljaju. Stolac jeposeban po tome što je to grad koji bilježi najveći postotak muslimanskih povratnika nakon rata. Nakon toga, uputili smo se prema Blagaju te klanjali u Sultan Sulejmanovoj džamiji i popeli se na Stari grad Blagaj. Po povratku posjetili smo Tekiju na izvoru Bune koja je jedna od najvećih izvora u Europi. U Tekiji se dva puta tjedno uči zikr, a boraveći u tim prostorijama mogli smo zamišljati kako su se sufije osamljivale slušajući cvrkut ptica i šum izvora veličajući Allaha. Zadnji grad koji smo posjetili bio je Konjic. Obišli smo Muzej ARK (Titov bunker) čija je gradnja trajala 26 godine, a završena je 1979.Treća je po redu najskuplja investicija u bivšoj SFRJsa uloženih 4,6 mlrd. dolara. Namijenjena je kao atomsko sklonište za predsjednika Tita, njegovu obitelj i najbliže suradnike. U bunkeru je osiguranživot za 350 ljudi u periodu od 6 mjeseci. Tokom ovog susreta imali smo priliku međusobno se upoznati i razmijeniti kontakte. Raspravljali smo o projektima koje smo realizirali u vlastitim medžlisima te davali prijedloge i savjete jedni drugima za neke nove projekte. Isto tako, na kraju susreta davali smo svoje prijedloge i razmišljanja kako unaprijediti buduće susrete ovakvog tipa što su domaćini rado primili.

 

Shefkije Doroci