U hotelu Westin u Zagrebu započeo je dvodnevni Halal business forum 2023. Po treći put Centar za certificiranje halal kvalitete organizira Halal business forum koji okuplja predstavnike certificirane proizvođače halal proizvoda i pružatelje halal usluga te predstavnike ministarstava poljoprivrede, vanjskih i europskih poslova, turizma i sporta te gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. Također, na forumu sudjeluju stručnjaci iz oblasti halala, predstavnici institucija koje pružaju usluge certificiranja iz brojnih zemalja. Interdisciplanaran pristup temama bitnim za razvoj halala u svijetu su jedna od glavnih odlika Halal business foruma. Program sadrži 7 panela koji obuhvaćaju teme vezane uz gospodarstvo, turizam, proizvodnju, medije, zdravstvo i inovacije. Na početku prisutnima se, uime domaćina, obratio doc. dr. sc. Aldin Dugonjić rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete koji je pozdravio prisutne i poželio im je dobrodošlicu. Istaknuo je najvažnije segmente samog Halal business foruma te je istaknuo značaj ovakvih događaja radi prilika za povezivanje između proizvođača i pružatelja usluga s tržištem te je prisutnost predstavnika iz drugih zemalja, također, dodana vrijednost samog Foruma. Poželio je svima dobrodošlicu i ugodan boravak u Zagrebu. Nakon obraćanja gđe Slavije Jačan Obratov direktorice Hrvatske udruge turizma uslijedila je dodjela priznanja proizvođačima među kojima su: Vindija, Mlinar, Podravka, New Bakery, Hrvatska industrija šećera, Pik Vrbovec, Škokić, Perutnina Ptuj, Clarum, Anamaria, Turkish Airlines. Prisutnima su se obratili i g. Amer Bukvić generalni direktor Odjela za globalnu praksu i suradnju Islamske razvojne banke iz Kraljevine Saudijske Arabije, a potom i generalni tajnik SMIIC-a iz Republike Turske g. Ihsan Övüt.

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović se u svom obraćanju osvrnuo na proteklih 13 godina postojanja Centra za certificiranja halal kvalitete. Prisjetio se strategije razvija i 4 postavljena cilja: osiguravanja halal prehrane muslimanima, podizanje svijesti o halalu i informiranje o halalu šire javnosti, pomoći hrvatskom gospodarstvu u ostvarivanju izvoza te četvrti cilj je da se na znanstven način predstavi halal i da se na znanstveni način govori o halalu. Istaknuo je da je halal dio vjere i sve dok se tretira na takav način, odnosno sve dok halal bude na prvom mjestu u poslovanju, proizvodnji i uslugama možemo se nadati da idemo pravim putem, a u suprotnom smo na pogrešnu putu. Na kraju muftijina obraćanja uručena su dva certifikata za poduzeća Frozen foods i Chevap House. Na kraju se prisutnima obratio državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja g. Hrvoje Bujanović koji je istaknuo ulaganja u gospodarstvu i da halal nudi dodatne mogućnosti za suradnju i izvoz.