U četvrtak, 20.12. 2018. godine, veleposlanica Kraljevine Maroko, Nj.E. Nour El Houda Marrakchi, posjetila je Medžlis Islamske zajednice Slavonski Brod, gdje je održan sastanak s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice u Slavonskom Brodu, 

Husretom efendijom Hasanovićem.

 

 

- Veleposlanica ima izvrsnu suradnju s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, odnosno našim uvaženim muftijom,

dr.Aziz efendijom Hasanovićem, kao i njegovim zamjenikom Mevludi efendijom Arslanijem, koji je marokanski učenik. Islamska zajednica u Hrvatskoj jedna je od rijetkih u Europi koje su službeno priznate. Naime, Hrvatska je među četiri europske države koje službeno priznaju islam. To je za nas velika stvar koja ne samo da donosi satisfakciju, nego nam i olakšava ispunjavati naše dužnosti. Drago mi je da veleposlanica dolazi iz države gdje se islam slično razumije kao i u Hrvatskoj u kojoj su muslimani prilično otvoreni. Ovdje nemamo slučajeva ekstremizma ili sudjelovanja u ratu na Bliskom Istoku. - kazao je efendija Hasanović.

 

Susretu su nazočili i neki od članova Islamske zajednice u Slavonskom Brodu koji su također dobili priliku razgovarati s Veleposlanicom i u najboljem svjetlu predstaviti grad u kojemu žive s aspekta vjernika.

- Boljeg primjera suradnje između katolika i muslimana nema od ovog slavonskobrodskog. Osim što imamo potporu Grada i Županije, upravo su nam sugrađani-katolici najviše pomogli pri uređenju prostorija u kojima se sada nalazimo - kazao je slavonskobrodski kirurg Ferid Latić, član Islamske zajednice.

O muslimanima u Maroku mnogo je otkrila Veleposlanica koja se osvrnula i na sve rasprostranjeniju islamofobiju, ali i na, ne tako rijetke, terorističke napade u europskim središnjicama.

- Maroko se nalazi na raskršću civilizacija te je tako postao konačno odredište za brojne religije, kulture i civilizacije. Danas je to većinom muslimanska zemlja, no zbog povijesne etničke i vjerske mješavine, naša vjera je otvorena i tolerantna. Posljednjih desetljeća naša zemlja radila je puno na tome da očuva mlade od radikalizacije. Čak i oni teroristi za koje se piše da dolaze iz Maroka, nisu nužno odrasli tamo, a ako to jesu, onda su odrasli u vrlo izdvojenim zajednicama. Podržavamo samo islam koji prosvjetljuje. Nažalost, mnogi teroristi iz drugih zemalja prolaze kroz Maroko na putu prema Europi. Maroko ljude nikad nije dijelio prema religijama. U Drugom svjetskom ratu, kralj Muhamed Peti 

nije htio izručiti Židove Njemačkoj uz riječi kako se ne radi o Židovima, nego o građanima Maroka. - otkrila je Veleposlanica mnoštvo zanimljivosti o prošlosti i sadašnjosti svoje domovine.

Saborski zastupnik iz Slavonskog Broda  Marko Šimić, istaknuo je zašto je upravo Islamska zajednica odabrana kao ključna postaja današnjeg posjeta veleposlanice

 

- Smatram da je Hrvatsku najbolje upoznati obilaskom i razgovorom s ljudima. Upravo zbog toga smo danas i ovdje u Islamskoj zajednici. To je dio našeg naroda i kulture. Želim da kroz svjedočanstva i priče ponesete utiske o Slavonskom Brodu. Iz obiteljskog doma nosim misao koju sam kao mali naučio jer dolazim iz naselja u kojemu smo svi bili 'pomiješani'. Roditelji su me uvijek učili da se ni po čemu međusobno ne razlikujemo osim po riječima koje izgovaramo u molitvi, ali to je naša privatna stvar. - kazao je saborski zastupnik, Marko Šimić, govoreći o suživotu muslimana i katolika u Slavonskom Brodu.