Muftija akademik Aziz Hasanović

Predsjednik Mešihata

Ramazan bajramska hutba/Islamski centar u Zagrebu

24. svibanj 2020.                                                                                                 01. ševal 1441.

 

 

Vodeći se praksom našeg poslanika Muhammeda a.s. izražavam zahvalu Uzvišenom Stvoritelju koji nam je podario još jedan ramazan kao novu šansu i mogućnost da se Njemu približimo. Da li smo Mu se približili ovisi o našemu odnosu prema proteklom mjesecu koji je mjesec, posta, Kur'ana, zekata, sadekatul-fitra, iftara, mukabela, teravija, vazova i svih oblika dobročinstva. Ramazan je škola koja odgaja pojedinca, zajednicu i društvo u cjelini. Danas sa zadovoljstvom konstatiramo da smo prošli kroz školu, ostaje upitno da li je škola prošla kroz nas. Ovaj ramazan dočekali smo u velikoj neizvjesnosti. Takvu neizvjesnost nitko od nas ne pamti. Korona virus zahvatio je cijeli svijet pa tako i nas ovdje. Najtežu odluku koju sam morao potpisati bila je zatvaranje džamija, mesdžida i centara, baš u predramazansko ozračje velike radosti i njegova iščekivanja. Umjesto uobičajenog poziva da pohrlimo u džamije, naš poziv je bio da ostanete u svojim kućama. Islam nas uči prioritetima pa je tako život i zdravlje čovjeka na prvom mjestu. Sve ostalo se reda nakon toga. Vaša discipliniranost i razumijevanje, dobra suradnja sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nacionalnim stožerom civilne zaštite doprinijela je da smo drugu polovinu ramazana otvorili naše džamije, mesdžide i centre kako bi osjetili draž džemata, namaza i ramazanskog ugođaja. Moramo biti svjesni da je ovo mjera popuštanja a nikako mjera potpunog opuštanja što znači da se i dalje moramo pridržavati propisanih uputa i procedura pri dolasku u džamije. Molim vas, da euforija bajramska ne upropasti ono što smo mjesecima štitili. Sustegnite se od rukovanja i zagrljaja prilikom čestitanja za ovaj bajram. Znam da je stisak ruke i zagrljaj izraz naše srčanosti i pozitivne emocije koju želimo podijeliti sa drugima, međutim trenutno se u tome vidi i veliki izvor širenja tog podmuklog virusa koji nam prijeti. Dozvolite mi, da se vama, vjernice i vjernici, najiskrenije zahvalim na odgovornom i discipliniranom ponašanju tijekom pandemije poštujući naše mjere prevencije. Našu zahvalnost dugujemo i vrijednom timu Nacionalnog stožera civilne zaštite koji nas je iz dana u dan stručno vodio i usmjeravao u što lakšem savladavanju opasnosti koja nam je prijetila. Naše zahvale i molitveni zaziv idu za sve koji su na bilo koji način olakšavali ovu situaciju od medicinskog osoblja, javnih službi do djelatnika u trgovinama i komunalnim službama.

Naš najveći grad Zagreb zadesio je razorni potres. Islamska zajednica suosjeća sa svima koji su u nevolji, a koliko smo mogli i sami smo pružali pomoć. Neugodno iskustvo posljedica potresa i razaranja dijelimo sa sugrađanima jer je i naše sjedište Mešihata oštećeno kao i ovaj centar gdje se sada nalazimo. Veliki broj poziva iz cijelog svijeta i potpora naših prijatelja koji su priskočili u pomoć Vladi Republike Hrvatske kroz donacije, posebno one iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Svjetske muslimanske lige Rabite, hvale su vrijedne.

Ovih dana krenut će sanacija kupole i oštećenih stakala tijekom potresa. Svima vama koji ste se već sami javili svojom pomoći najiskrenije zahvaljujem, a vas koji niste, pozivam da svojim prilozima kroz današnju sergiju to učinite. Ovo je naš hram vjere, kulture i duhovnosti. Naša je obaveza da ga čuvamo, izgrađujemo i uljepšavamo.

Već sam konstatirao da smo prošli kroz ramazansku školu. Pozivam vas da kroz prizmu sljedećeg kazivanja zaključite je li ramazanska škola prošla kroz nas.

Negdje krajem drugog stoljeća po Hidžri naglo je porastao broj muslimana u džamijama da su se vjernici s ushićenjem divili tom velikom porastu.
Među njima bio je i imam Ahmed ibn Hanbel, pa ga netko upita: - Što misliš koliko nas ima? - Možda nitko, odgovori Imam Hanbel! Prisutni su ostali iznenađeni takvim odgovorom, pa ga netko prijekorno upita: - Jesi li ti slijep, pa ne vidiš?

Mudri Ahmed b. Hanbel na to reče:

- Slijepac je onaj koji se okrene prema Kibli, a leđa okrene djeci bez roditelja (jetimima) i siromasima!

- Slijepac je onaj koji čini sedždu Allahu, a oholi se pred Njegovim stvorenjem! Pred ljudima!

- Slijepac je onaj koji je u prvim safovima, ali ga nema u safu da nahrani gladnog!
- Slijepac je onaj koji daje sadaku samo jedan dan, a ima mogućnosti da daje svaki dan!

- Slijepac je onaj koji posti od hrane i pića, ali ne posti od harama!
- Slijepac je onaj koji čini tavaf oko Kabe, a zaboravi 'tavafiti', obići siromahe koji svakodnevno umiru od gladi!

- Slijepac je onaj koji uči ezan, a ne vodi brigu o svojim roditeljima!
- Slijepac je onaj koji klanja i posti, ali vara na vagi!
- Slijepac je onaj koji klanja i posti, a ruke su mu krvave od nevinog brata!
- Slijepac je onaj koji klanja, ali ga namaz ne uči moralu!
Neka se svatko od nas ispita u čemu je slijep. Ostavljanje svakog harama je lijek  za vid našeg srca, našeg duha i našeg oka!

Ako je suditi po velikom broju gladnih, prognanih, raseljenih, umrlih uslijed raznih ratova i gladi danas u svijetu, onda nas je puno slijepih na svim razinama Ummeta.

Braćo i sestre, Islamska zajednica je naš duhovni i kulturni okvir u kojem profiliramo svoje vjerničko biće i jačamo kulturu vjere i morala, ona je stoljećima baštinila duhovnost naših članova i društva u cjelini, što i danas čini. Prepoznaje potrebe i adekvatno odgovara na iste. Kao religijska zajednica u Hrvatskoj odlično je organizirana. Pozivam vas da je dodatno jačamo kao vjersku zajednicu. Uspjeh na tom polju znači kvalitetnu integraciju i najjači štit od bilo kojeg oblika asimilacije koja je vidljiva. Nemojmo i ne možemo čekati da to bilo tko drugi uradi. To, mi kao zajednica, moramo uraditi. Učinimo sve da se naša vjera osjeti, a ne da se samo čuje. Od praznog busanja u prsa islamom ili bilo kojim drugim dijelom identiteta, čemu svakodnevno svjedočimo, nikakve fajde/koristi nikome nema, može biti samo štete. Kur'an nas na više mjesta poziva da s riječi pređemo na djela. Djela su ta koja rese čovjeka, a ne prazna priča, hvalisanja i lažna obećanja. Časni Kur'an osuđuje takav narativ. Naša zajednica mora ostati na čvrstim temeljima vjere i morala. Bilo kakvi pokušaji uvlačenja naše zajednice na političku pozornicu unaprijed je osuđeno na neuspjeh. Tome se energično protivimo. Pozivam sve one koji su u političkoj areni, da neodgovornim nastupima ne štete zajednici, da se suzdrže toga. Nije jednom, već više puta, Islamskoj zajednici u Hrvatskoj ispostavljen račun na naplatu radi neodgovornih izjava pojedinaca koji ne biraju sredstvo da ostvare svoj cilj.

Braćo i sestre,

iskreno se nadam da ste upotpunili svoje ramazanske obveze, ojačali svoje vjerničko biće, očistili i osigurali svoj imetak dajući zekat, zaštitili svoje članove obitelji najboljom zaštitom dajući sadekatu-l-fitr, ojačali obiteljske veze, dodatno razvili empatiju prema onima koji su u potrebi te upotpunili svoje vjerovanje ljubavlju prema Uzvišenom Bogu i svim njegovim stvorenjima. Ako smo navedene ciljeve ramazana dosegnuli, znači prošli smo ramazansku školu i ona je prošla kroz nas. U suprotnom, slabi smo bili đaci i nismo iskoristili blagodati mjeseca ramazana.

Koristim se ovom prigodom zahvaliti svima koji su svoje vitre i zekat usmjerili u Bejtul mal čime jačate svoju zajednicu i pomažete njezinu misiju u ovoj zemlji. Bez vaših davanja upitan bi bio rad naše odgojno obrazovne ustanove Islamske gimnazije, Instituta, vjeronaučnog procesa, stipendiranja nadarenih studenata, pružanja pomoći potrebitima. Organizacija svega navedenog sastavni je dio našeg poslanja i to spada u glavne procese Islamske zajednice u Hrvatskoj. S posebnim osjećajem zahvalnosti želim kazati da smo vašim prilozima i pomoći Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva vakufa iz Kuvajta, Vjerskog atašea Kraljevine Saudijske Arabije i TIKA –e u ovom mjesecu osigurali 21000 iftara, preko tri tisuće obiteljskih vrijednih paketa koje je naša humanitarna organizacija Zirat realizirala sa svojim vrijednim volonterima i aktivistima. Islamska zajednica u suradnji s Centrom za kulturu dijaloga je preuzela veliki projekt od Ministarstva unutarnjih poslova „Novi susjedi“ integracije osoba koje su stekle međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj. Zahvaljujemo svima koji su prepoznali naše napore i vide nas kao partnere u kvalitetnoj integraciji za koju smo najviše zainteresirani. Želim se zahvaliti i vrijednom timu koji je tijekom mjeseca ramazana osmislio i producirao i emitirao dnevno više od tri sata programa preko našeg you tube kanala i na taj način došao do žednih vjerničkih srca. Našim hafizima, učačima mukabela, vaizima, imamima i muallimama na trudu da nam uljepšaju protekli ramazan, posebno hvala. Hvala i HRTV-u koja već godinama prati rad Islamske zajednice i izravno prenosi naše bajrame kao i druga važna događanja u Zajednici.

Braćo i sestre, Bajram je dan veselja i radosti, dan obiteljskog druženja, dan u kome treba obradovati svakoga a posebno naše najmlađe i naše najstarije. Podijelimo radost s njima na najprikladniji način. Nemojmo zaboraviti i one koji nemaju s kim podijeliti bajramski osjećaj. I njima je potrebna naša toplina, lijepa riječ i potpora. Znajte da nam je to zalog za našu budućnost. U ovim odabranim danima sjetimo se i naših umrlih. Posjetimo njihova mezarja, proučimo im fatihu i zahvalimo na svemu što su učinili za nas. Drugi dan ramazanskog bajrama u ponedjeljak, biti će posvećen svim šehidima i taj dan je u kalendaru Islamske zajednice tome posvećen. U 12:30 u Islamskom centru u Zagrebu proučit će se tevhid za njihove plemenite duše nakon čega će se na Spomen obilježju ispred Islamskog centra, gdje je uklesano 1180 imena šehida Domovinskog rata, položiti cvijeće, proučiti fatiha i odati zahvalnost i počast. Priključite nam se. Naša je to obveza, živih prema mrtvima.

S dovom, da nam Svevišnji primi naš trud, naša dobra djela, naše ibadete i sva naša materijalna davanja umnoži, želim da ova poruka, za sve one do kojih dopire, bude poruka nade, ljubavi, radosti, dobrote, čestitosti, odgovornosti i čovjekoljublja.

 U želji da nam bajramski dani budu ispunjeni vjerom, ljubavlju i nadom okrećem se Svevišnjem Bogu i učim dovu:

Milostivi Bože,

Učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da tuđe pravo poštujemo! Da na putu istine strpljivi budemo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!

Bože Milostivi,

Podari bolesnima zdravlje! Siromašnima opskrbu! Prognanima povratak domovima njihovim! Zarobljenicima slobodu! Domovini mir i napredak! Obogati naše prvake mudrošću i hrabrošću! Naše imame znanjem i iskrenošću!

Bože Milostivi,

Oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću! Očisti ljudska srca od mržnje i zla!

Podari cijelom svijetu Tvoju uputi i milost! Tako ti tvoje neizmjerne dobrote i tako Ti Tvoje milosti ovog velikog dana!

Braćo i sestre,

svima vama želim čestitati nastupajuće mubarek bajramske dane, da u zajedništvu obitelji upotpunite predstojeće blagdane te da iz njih izađemo ojačani vjerom, ljubavlju i nadom. Posebno želim čestitati onima kojima je uskraćena roditeljska ljubav, toplina vlastitog doma, bolesnicima po našim bolnicama, - članicama i članovima po staračkim domovima i raznim ustanovama, zatvorenicima na izdržavanju zatvorskih kazni.

Braćo i sestre, svima vama

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN  BAJRAM!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

KULLU AMIN VE ENTUM BI HAJR!

URIME ZEMEFAT BAJRAMIN!

BAHTALO BAJRAMO!