U nedjelju, 24.5.2020. je prvi dan mjeseca ševvala i prvi dan Ramazanskog bajrama kojim se obilježava završetak mubarek mjeseca ramazana. Muslimani diljem svijeta obilježavaju Ramazanski bajram okupljanjem u džamijama radi bajram namaza. Ove godine u mnogim zemljama zbog pandemije to neće biti moguće.

Uz konzultacije s Nacionalnim stožerom civilne zaštite te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i epidemiološkom službom, uz pridržavanje mjera, u Hrvatskoj će se sutra, ako Bog, da klanjati bajram namaz u svim džamijama i mesdžidima koji imaju kapaciteta za održavanje okupljanja uz pridržavanje propisanih mjera. U medžlisima gdje to zbog prostora nije moguće, iznajmljeni su veći prostori, poput dvorana i sl. kako bi se zadovoljile mjere.

U Zagrebu, sabah namaz će se klanjati u 4:45, dok će se bajram namaz klanjati u 5:40.

Molimo sve vjernike da se pridržavaju mjera distance od 2 metra, dezinfekcije ruku i zabranu rukovanja, da ponesu svoju prostirku (sedžadu) i vrećicu za obuću, preporučljivo masku te da dođu s abdestom budući da su abdesthane i sanitarni čvorovi zatvoreni i neće biti dostupni za upotrebu.

Također, u svim medžlisima bit će osobe zadužene za organizaciju i realizaciju samog programa u skladu sa svim važećim i vjerskim i svjetovnim propisima, pa molimo sve posjetitelje da se vode naputcima koje će od njih dobivati.

Za sve one koji neće biti u mogućnosti prisustvovati klanjanju bajram namaza i programu, i ove godine Hrvatska radio televizija na svom programu i Hrvatski radio prenosit će program uživo iz Islamskog centra u Zagrebu. Bajram namaz će predvoditi muftija akademik Aziz ef. Hasanović.