«Da bismo osigurali dugoročne i održive rezultate surađujemo sa svim nivoima vlasti u Republici Hrvatskoj», riječi su muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Aziza Hasanovića prenesene u nedavno objavljenom Izvješću o rezultatima Prvog dijaloškog foruma o politikama za izbjeglice i migrante u Europi održanog sredinom listopada 2019. godine u Ateni u organizaciji KAICIID centra za dijalog.

Forum je okupio religijske lidere, članove akademske zajednice, donosioce/teljke odluka, aktiviste/ice i predstavnike/ce međunarodnih i lokalnih udruga koje rade na socijalnoj inkluziji izbjeglica i migranata u Europi među kojima je bila i voditeljica Centra za kulturu dijaloga, u raspravi o izazovima efikasne integracije i izazovima s kojima se suočava Europa u ovom području. 

Muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Aziz Hasanović imao je izlaganje u kojem je prezentirao primjer rada Islamske zajednice u Hrvatskoj ka boljoj, uspješnijoj i efikasnijoj integraciji i socijalnoj koheziji izbjeglica. Primjeri napora Islamske zajednice bili su inspiracija u radu i djelovanju religijskih zajednica u pronalasku načina za prevazilaženje prepreka i svladavanje izazova integracije.

Misija Islamske zajednice u Hrvatskoj, u pogledu migrantske krize, jeste doprinijeti razvoju i zagovaranju pravnih i drugih strateških rješenja, te graditi i jačati održivo interkulturalno hrvatsko društvo kroz prakticiranje međureligijskog i međukulturalnog dijaloga. 

Zajednica djeluje sa svoja dva strateška pravca u ispunjenju vizije otvorenog hrvatskog društva dobrodošlice u kojem su azilanti istinski integrirani i punopravno sudjeluju u svim sfera života u Republici Hrvatskoj:

1) na političkom nivou i

2) na provedbenom nivou.

 

Detaljnije o svemu možete pročitati u Izvješću koje možete preuzeti na sljedećem linku: https://www.kaiciid.org/publications-resources/1st-european-policy-dialogue-forum-refugees-and-migrants