U srijedu je Džemat Maljevac posjetio izaslanik muftije akademika Aziza ef. Hasanovića, njegov zamjenik prof. Mevludin ef. Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića. Nakon zajedničkog džematskog iftara sa Ziratom i teravih-namaza Mevludin ef. se obratio prisutnim džematlijama. Prenio je selame uvaženog muftije i uputio čestitke džematu i džematlijama na dosadašnjim ostvarenim rezultatima na pripremama za Islamski centar u Maljevcu. "Sami ste sakupili skoro pola milijuna kuna za kupnju zemljišta i projektnu dokumentaciju do građevinske dozvole za Islamski centar u Maljevcu. To je za svaku pohvalu i primjer jer vama je ovdje potreban veći, bolji i funkcionalniji prostor od dosadašnjeg. Čestitam vam i na pripremama za svečanost polaganja kamena temeljca kojeg svi radosno očekujemo 1.5. Iskoristite zadnju trećinu ramazana za duhovnu obnovu jer u ramazanu dobra djela se mnogostruko nagrađuju. Zato naši ljudi u zadnjoj trećini izdvajaju zekat i vitre i udjeljuju sadaku... S vašeg područja je kroz Zagrebačku medresu i sadašnju Islamsku gimnaziju prošlo skoro 30 učenika. To se treba stalno isticati. Vaš imam i muallima su isto svršenici ove škole. Svi su oni ambasadori naše zajednice... Islamska zajednica brine o svojim članovima kroz različite aktivnosti, od duhovnog do materijalnog kroz Zirat..." - poruke su izaslanika muftije prof. Mevludina ef. Arslanija koji je na kraju pozvao ljude da se uvakufe u Islamski centar u Maljevcu i pozvao roditelje da upišu svoju djecu u Islamsku gimnaziju u Zagrebu.
Drugi izaslanik muftije mr. Nermin ef. Botonjić nakon iftara u Maljevcu posjetio je Džemat Bogovolju, glavnog imama Almira ef. Šabića i predsjednika IOM-a IZ Karlovac Semira Čovića. Obratio se prisutnim džematlijama te je obišao završnu fazu izgradnje vakufske kuće u Bogovolji.
U druženju džematlija s gostima u Maljevcu poslije teravije ilahije su učili studenti i učenici. U ugodnom ambijentu i pravoj obiteljskoj atmosferi osjetio se ramazanski duh ovog vremena na granici s BiH. Svakom džematliji gosti su dali pakovanje hurmi na poklon te su ih počastili s voćem. Gostima su uručeni skromni pokloni.

U MALJEVCU ODRŽAN IFTAR SA ZIRATOM

12.4. je u Džematu Maljevac upriličen džematski iftar sa Ziratom Islamske zajednice. Na iftaru su bili prisutni i svi članovi Upravnog odbora Zirata na čelu s predsjednicom muallimom Melisom Arslani. Također su bili prisutni i izaslanici uvaženog muftije Mevludin ef. Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije i mr. Nermin ef. Botonjić, tajnik Mešihata. Zirat Islamske zajednice konstantno pomaže naše džematlije šaljući različite oblike pomoći. Da im Allah kabul učini. Amin!

URUČENE DVIJE VAKUFNAME

U srijedu pred iftar uručene su dvije vakufname za Islamski centar u Maljevcu. Jedna je za humanitarnu organizaciju ZIRAT Islamske zajednice u Hrvatskoj, a druga je za sestru i brata Ayan i Maida Arslani.
Predsjednici Upravnog odbora Zirata musllimi Melisi Arslani vakufnamu je uručio Admir ef. Muhić. S njom su bili svi članovi Upravnog odbora: dr. Aldin Dugonjić, Sanel Modronja i vrijedni Amir Kerić. Hvala im! Da ih sve skupa Allah nagradi. Amin!
Za Ayan i Maida Arslani vakufnamu je preuzeo Mevludin ef. Arslani, a uručili su mu predsjednik Džematskog odbora Džemata Maljevac Husein Bašić i blagajnik Asim Pilipović. Da našim vakifima Allah dž.š. podari dobro odrastanje, poveća znanje i podari bereket, uvijek imali, zla nemali i uvijek dijelili. Amin! Allah ih nagradio kao i njihove roditelje. Amin! 

Admir ef. Muhić