Proći Slavonijom uz Ramazan kroz džemate znači osjetiti ramazansku atmosferu i u svakom džematu/Medžlisuposvjedočiti određene elemente džematskog i vjerskog života s kojim se upotpunjuje ramazanski mozaik.

U periodu od 05.04. do 07.04. glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić u svojstvu izaslanika muftije dr.Aziza Hasanovićaposjetio je džemate/Medžlise u Slavoniji: MIZ Slavonski Brod, MIZ Vinkovce, MIZ Osijek i MIZ Gunja.

Ramazanska posjeta je započela sa posjetom MedžlisuSlavonski Brod u srijedu, 05.04. koji je Ramazan dočekao sa "novim osvježenim ruhom" malog ali njima dragog mesdžidaukrašenog skladno dizajniranim ornamentima od mihraba koji dominira do drugih mesdžidskih detalja.

To je plod njihovog zajedničkog truda i ljubavi prema svom mesdžidu ali i odraz imamske inicijative glavnog imama Husret-ef. Hasanovića koji se trudi i sa malim kapacitetom ljudi postići kvalitetne ciljeve.

Husret ef. Hasanović, glavni imam, pedantan u pristupu i radu koji možda na svom terenu nema mnogo aktivnosti ali zato ima najviše prijeđenih kilometara, više nego ijedan vjeroučitelj u Hrvatskoj, kako bi došao da održi sate islamskog vjeronauka u Novskoj koja je od Sl.Broda udaljena skoro 100 kilometara u jednom pravcu.

To je misija, emanet, odgovornost i nastojanje da djeca ne ostanu uskraćena za temeljnu duhovnu edukaciju.

U četvrtak, 06.04. izaslanik muftije posjetio je MedžlisVinkovce gdje je posvjedočio kako je najveća vrijednost džemata i najbolja podrška imamu, džematski aktivizam u kojem se dobro poznaju zadaci i zaduženja od pripreme čišćenja mesdžida do realizacije džematskog iftara.

Glavni imam MIZ Vinkovci Mirza-ef. Delić upravo to ističe kao najvažniju i njemu najdražu odliku svoga džemata, sloga, aktivizam i zajedništvo u dobru. Kada se sve to vidi i na djelu, onda poprima najljepšu sliku i dimenziju.

Istu večer, u četvrtak izaslanik muftije je posjetio MedžlisOsijek, u kojeg su uperene „oči“ Zajednice kroz perspektivu gradnje buduće džamije i Islamskog centra čiji je kamen temeljac bio 8. listopada 2022. godine.

Izaslanik muftije govorio je o recentnom i aktualnom razdoblju nakon otvorenja IKC-a Sisak i o tome kako su muslimani u Sisku postali "vidljivi" i prepoznatljivi te novoj perspektivi rada i djelovanja MIZ Sisak nakon otvorenja IKC-a Sisak.

Senad-ef.Hevešević, glavni imam MIZ Osijek, u svojoj imamskoj osobnosti ima utkane mnoge kvalitete, od intelektualne profiliranosti do kreativnih ideja kojima podiže razinu razumijevanja i prezentacije islama i muslimana na svom području.

Ramazanska posjeta izaslanika muftije Slavoniji zaokružena je i završena simbolično i znakovito kroz posjetu MedžlisuGunja i najstarijoj džamiji u Hrvatskoj gdje je izaslanik muftije održao hutbu i poručio kako Zajednica nema alternative jer džemati najviše brinu o kvalitetnom odgoju i obrazovanju mladih naraštaja.

Džemati su i u Hrvatskoj koliko god mali ili veliki trajno mjesto čuvanja i jačanja duhovnog identiteta.

Alem ef. Crnkić