Proteklog utorka kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Muamer Zukorlić susreo se s članovima izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme iz Hrvatske, s ciljem predstavljanja načela svog izbornog programa.U prostorijama Islamskog centra Zagreb u utorak je nakon akšam namaza upriličeno druženje s kandidatom za reisu-l-ulemu dr. Muamer ef. Zukorlićem koji je članovima tijela za izbor reisu-l-uleme s područja Islamske zajednice u Hrvatskoj predstavio načela svoga programa. Dr. Muamer Zukorlić je vršio dužnost glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji što mu i daje za pravo da se ravnopravno uključi u izborni proces u svojstvu kandidata te je u svom izlaganju ukazao na određene činjenice kojima objašnjava nastavak svoga djelovanja nakon završetka muftijskog mandata. U svome obraćanju dr. Zukorlić je kazao da je odluka o kandidiranju nastala kao plod razmišljanja o odgovornosti koju će sam ponijeti ukoliko odbije predloženu kandidaturu. Umjesto toga, dr. Zukorlić je, kako je istaknuo, odlučio da tu odgovornost prebaci na izborno tijelo bez ikakvog grča ili straha za ishod izbora. Istaknuo je i da smatra da članovi biračkog tijela nisu ovce koje se mogu prebacivati jednostavno iz tora u tor, već da je siguran da je će njihov izbor biti rezultat promišljanja što je najbolje za Zajednicu. Nadovezujući se na prethodno, istaknuo je činjenicu da je njegova neovisnost u odluci za kandidaturu u konačnici doprinijela da se spasi cjelokupan izborni proces budući da su drugi kandidati povukli kandidature.

Ukazao je i na nužnost jedinstva zajednice unutar država, ali posebno na nužnost sveopćeg jedinstva koje se proteže izvan matice. Kako je kazao, najlakše se postiže ustavno-pravno usuglašavanje, međutim, najteže je postići suštinsko jedinstvo koje se temelji na osjećaju i svijesti te da ova kandidatura predstavlja i svojevrsni test. Pojašnjavajući ovu tvrdnju naveo je primjer koji su sami proživjeli i proživljavaju u Srbiji, a odnosi se na ustrajavanju na povezanosti s Islamskom zajednicom u BiH te da su zbog toga i u nesuglasicama s onima koji to osporavaju, a istovremeno, dok se skupo plaćaju nesuglasice s Beogradom baš zbog insistiranja na jedinstvu s IZ u BiH, fakturirana je u Bosni kroz pitanja i svojevrsnu začuđenost poput onog zašto se međusobno svađamo? Međutim, kroz ustrajnost na povezanosti i zajedništvu, bez obzira na žrtvu koju su podnijeli i podnose,  su pokazali pravu svijest o jedinstvu – istaknuo je dr. Zukorlić.  

Svoju kandidaturu vidi i kao priliku za predstavljanje koncepta i razmišljanja u kojem pravcu treba ići razvoj Zajednice te da u konačnici, bez obzira na ishod, bit će sve na raspolaganju budućem reisu-l-ulemi te i to predstavlja jednu pozitivnu stranu i kandidature i procesa.

Istaknuo je da je sloboda od izuzetne važnosti, sloboda od političkog utjecaja, sloboda misli i djelovanja, kao i sloboda izbora. Nije najpohvalnije govorio o odnosu koji se gaji prema prethodnicima posebno reisu-l-ulemi i muftijama te ostalima koji su dali svoj doprinos u razvoju Zajednice, kazavši da je to mrlja koja se neće moći oprati, ali da se to mora ispraviti

Ukazao je i na prevlast i dominaciju administracije koja je nastala u zadnjih sedam godina u IZ i da se ne radi o slučajnosti niti pogrešci. Smatra da je se radi o konceptu koji je unesen iz nekih profanih struktura izvan Zajednice što vodi njenoj deulemizaciji. Osvrnuo se i na financiranje Zajednice kazavši da nema napretka dok je sadaka glavni prihod finansiranja administracije.

U odnosu na svoj kapacitet Islamska zajednica nije lider islama u Europi iako to može biti, a smatra da s ovakvim mentalitetom to nikad neće ni biti.

Potom su uslijedila pitanja prisutnih na koja je dr. Muamer Zukorlić vrlo rado odgovarao.

Proteklog petka bila je najavljena posjeta i predstavljanje aktualnog reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, međutim iz Kabineta reisu-l-uleme su obavijestili da se od predstavljanja odustaje te je umjesto predstavljanja upućena poruka svakom članu izbornog tijela.

Izbori za reisu-l-ulemu održat će se 12.10.2019. u Sarajevu.


FOTO: SANA