Temeljem dostupnih podataka kao i sve češćih upita muslimana zainteresiranih za cijepljenje dužni smo ponuditi poznate elemente koji se odnose na pitanje da li su trenutno dostupna cjepiva dozvoljena muslimanima ili ne po pitanju svoga sastava jer je upravo sastav istih bio najčešća dilema koja se mogla primijetiti u javnom prostoru. Velike polemike se vode i oko toga da li se treba ili ne treba cijepiti? Valja istaknuti da ni jedan ozbiljan vjerski autoritet, vodeći se hadisom Božjeg poslanika Muhammeda a.s. da za svaku bolest postoji lijek osim za smrt, se ne suprotstavlja traženju lijeka pa tako i kada je u pitanju bolest koja je trenutno aktualna i hara svijetom već godinu dana. 

Bolest COVID-19 utjecala je na sve države i građane svijeta uzrokujući veliku zdravstvenu i svaku drugu krizu. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je odobrila Pfizer-BioNTecha i Modernino cjepivo za bolest COVID-19.,  a Europska agencija za lijekove (EMA) je uvjetno odobrila cjepivo Pfizer-BioNTecha te se uskoro očekuje i odobrenje za Modernino cjepivo. Važno je naglasiti kako će navedene regulatorne agencije i dalje nastaviti kontrolirati podatke o cjepivu kako bi bili sigurni da je cjepivo zaista sigurno i u praksi.

Prema dostupnim informacijama cjepivo Pfizer–BioNTecha proizvedeno je biotehnologijom te sadrži: jedan aktivni sastojak, glasnička ribonukleinska kiselina (mRNA) koja sadrži genetičku informaciju o virusnom proteinu šiljka, četiri lipida, saharoza (šećer), četiri soli: kalijev klorid, monobazni kalijev fosfat, osnovni natrijev fosfat dihidrat i natrijev klorid (kuhinjska sol) te voda za injekcije. Slični sastojci nalaze se u i Moderninom cjepivu: mRNA, lipidi ili masne tvari, uključujući: SM (sfingomijelin) -102,  polietilen glikol [PEG] 2000 dimiristoil glicerol [DMG], 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfoholin [DSPC] i kolesterola, trometamin, trometamin hidroklorid, octena kiselina, natrijev acetat i saharoza (šećer).

Islam potiče i podržava razvoj utemeljen na znanosti poput biomedicinskih i biotehničkih istraživanja uz uvjet da taj razvoj ne utječe negativno na ljudsko zdravlje i prirodu.

Cjepivo bi prema svim relevantnim institucijama i stručnjacima trebalo da u dogledno vrijeme zaustavi pandemiju u kojoj se nalazimo te spasi mnogobrojne živote o čemu nas uči i povijest cijepljenja protiv zaraznih bolesti.

U islamu se prinuda ili darura označava kao stanje u kojem je čovjeku dozvoljeno da uradi čak i ono što je zabranjeno – haram, kako bi na taj način zaštitio neku od univerzalnih vrijednosti: vjeru, život, razum, imetak ili čast. Činjenica je da se nalazimo u stanju velike zdravstvene i životne ugroze diljem svijeta, a svjesni smo da je sve na svijetu Uzvišeni Allah dž. stvorio sa „svrhom“. Međutim, prema nama dostupnim informacijama i dokazima cjepivo je sigurno i ne sadrži haram (nedozvoljene) sastojke. Valja istaknuti, sve i da sadrži neku nedozvoljenu supstancu, a nema alternative, u islamu je dozvoljeno koristiti i ovakav lijek. Kod odobrenja cjepiva ili davanja bilo kakvih mišljenja uvijek postoji teškoća, ali ne smijemo izgubiti iz vida svoju odgovornost i obavezu prosuđivanja što je manja šteta, ukoliko i postoji netko tko to još uvijek dvoji. 

A Allah najbolje zna!

muftija akademik Aziz ef. Hasanović