Mladi Zajednice u studijskoj posjeti Turskoj

 

Polaznici/e Omladinske škole liderstva i dijaloga koja je dijelom regionalnog programa Balkanska omladinska škola u organizaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj i Centra za kulturu dijaloga pod pokroviteljstvom Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske posjetili su Istanbul. 

 

Putovanje je započelo 11. kolovoza u jutarnjim satima, okupljanjem u zagrebačkoj zračnoj luci te zajedničkim letom za Istanbul, u vedrom raspoloženju svih 25 mladih koji su kao najaktivniji i najredovniji polaznici tromjesečne škole u Rijeci i Zagrebu na kraju nagrađeni ovim predivnim putovanjem.

Nakon dolaska i smještanja u hotel koji se nalazio u samom centru Istanbula, u poznatom kvartu Laleli, uslijedilo je zajedničko krstarenje Bosforom. U narednim danima, program obilaska je bio veoma popunjen. Mladi su posjetili veliku i jednu od najpoznatijih džamija – Aya Sofiju, nekadašnji muzej, a sada prelijepu džamiju, Veliki bazar – Kapali čaršiju, Sultanahmetovu plavu džamiju, Carigradski hipodrom, Topkapi palaču, Sulejmaniju džamiju, minijaturni muzej Miniaturk, Taksim i veliku Istiklal ulicu, Galata toranj s kojeg se pruža zaista predivan pogled na cijeli Istanbul, novu najveću Camlica džamiju, Trg Eyup Sultan sa džamijom te vidikovac Pierre Lotti.

Glavni i službeni dio putovanja je bila završna konferencija Balkanske omladinske škole koja se održala u konferencijskoj dvorani hotela Titanik u naselju Kartal. Na konferenciji su prisustvovali svi polaznici balkanskih zemalja poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, kao i Turske, uz visoke zvanice i organizatore na čelu s predsjednikom YTB-a g. Abdullahom Erenom.

Putovanje je okončano šesti dan, posljednjim kupovinama suvenira i poklona te uživanjem u starim istanbulskim ulicama koje su ostavile zasigurno neizbrisiv trag svima, kao i divno i veoma korisno iskustvo za buduće mlade lidere/ice.

 

Ammar Đikić